România se bazează pe BEI pentru atragerea fondurilor europene

227
România se bazează pe BEI pentru atragerea fondurilor europene - romaniasebazeaza-1519151885.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit cu Andrew McDowell, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, cu ocazia conferinței anuale de prezentare a activității BEI. Cu acest prilej, Teodorovici a declarat: "În calitate de ministru al Finanțelor, precum și de guvernator pentru România al BEI, aș dori ca România să continue să beneficieze de diversitatea instrumentelor și modalităților de finanțare pe care banca le pune la dispoziție statelor membre, cu accent pe cele care pot ajuta la creșterea gradului de absorbție al fondurilor europene nerambursabile. (...) Ne bazăm pe parteneriatul nostru solid în pregătirea preluării și în exercitarea președinției Consiliului UE anul viitor, pentru asigurarea unui dialog inter-instituțional eficient și a unei bune comunicări cu toți cei interesați, în vederea stabilirii arhitecturii cadrului financiar multianual post 2020".


În peste 25 ani de activitate a BEI, în România, aceasta a finanțat proiecte în sectorul privat și public, inclusiv pentru autorități locale, în valoare de peste 13 miliarde de euro, din care împrumuturi semnate în jur de 1,3 miliarde de euro doar în anul 2017.
 
BEI este instituția financiară a Uniunii Europene și a fost înființată în 1958, prin Tratatul de la Roma. Scopul ei este acordarea asistenței tehnice pe termen lung prin proiecte ce susțin dezvoltarea echilibrată a întregului spațiu comunitar și contribuie la coeziunea economică, socială și teritorială a UE. 


România a avut relații de colaborare cu BEI din aprilie 1991 și a devenit membră cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea sa la UE. 


În cadrul băncii, România formează o constituentă împreună cu Danemarca, Grecia și Irlanda. Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor BEI este ministrul Finanțelor Publice, iar reprezentant în Consiliul directorilor este un secretar de stat din cadrul MFP. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 31 Ianuarie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Vineri, 08 Septembrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.5624 secunde