România este cea mai departe de adoptarea monedei euro

196
România este cea mai departe de adoptarea monedei euro - romania-1527087454.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a publicat, pe 23 mai, documentul intitulat "Raportul de convergență pe 2018: evaluarea progreselor înregistrate de statele membre în direcția adoptării monedei euro".


Raportul evaluează dacă statele membre care încă nu îndeplinesc condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro au atins un nivel înalt de convergență economică durabilă, măsurat prin stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Totodată, raportul evaluează compatibilitatea legislației naționale a acestor state cu normele uniunii economice și monetare. 


Cu excepția Marii Britanii și a Danemarcei, toate statele membre au obligația de a adopta moneda euro și de a adera la zona euro. 


Raportul de convergență pe 2018 vizează cele șapte state membre care fac obiectul unei derogări: Bulgaria, Croația, Polonia, Republica Cehă, România, Suedia și Ungaria.


În cazul României, raportul arată că țara noastră îndeplinește în prezent unul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, și anume criteriul legat de finanțele publice. România nu îndeplinește criteriile legate de stabilitatea prețurilor, de cursul de schimb și de ratele dobânzilor pe termen lung, iar legislația ei nu este compatibilă în întregime cu tratatul de aderare la UE.


Spre deosebire de țara noastră, Bulgaria, Croația și Suedia îndeplinesc trei dintre cele patru criterii economice, iar Republica Cehă, Ungaria și Polonia, câte două criterii.


În plus, din examinarea altor factori reiese că țările evaluate sunt în general bine integrate economic și financiar în UE. Totuși, unele dintre ele încă au o serie de vulnerabilități macroeconomice și/sau se confruntă cu dificultăți legate de mediul lor de afaceri sau de cadrul lor instituțional, care pot prezenta riscuri la adresa durabilității procesului de convergență.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3689 secunde