Programul de relansare a economiei va fi susținut de sistemul bancar

233
Programul de relansare a economiei  va fi susținut de sistemul bancar - programulderelansareaeconomieiva-1590322412.jpg

Articole de la același autor

După ieșirea României din starea de urgență, atenția Guvernului s-a concentrat asupra economiei grav afectată de restricțiile din timpul pandemiei Covid. Programul de relansare economică va fi făcut public în următoarele două săptămâni. În acest timp, Executivul se consultă cu reprezentanții mediului de afaceri din diferite sectoare de activitate pentru a găsi cele mai bune soluții de repornire a motoarelor economiei.

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Victor Orban și ministrul Finanțelor Florin Cîțu s-au întâlnit cu conducerile executive din sistemul bancar. După cum avea să observe Sergiu Oprescu - președintele consiliului director al Asociației Române a Băncilor a fost un moment istoric, fiind prima întâlnire la acest nivel, în ultimii 20 de ani.

Temele discutate în cadrul întâlnirii au fost: dezvoltarea parteneriatului dintre guvern și sistemul financiar bancar, evoluția proiectelor de susținere a mediului de afaceri aflate în derulare și măsurile ce urmează a fi adoptate în viitor.

Ministrul Finanțelor a declarat că programul IMM Invest (prin care întreprinderilor mici și mijlocii li se asigură capital de lucru și pentru investiți) și programul de amânarea a ratelor pentru clienții băncilor sunt un real succes. În prezent, 152.000 de clienți ai sistemului financiar bancar beneficiază de amânarea ratelor pe perioade de până la nouă luni, suma totală a creditelor fiind de 3,3 miliarde de lei.

Viitorul program de relansare a economiei depinde de parteneriatul cu sistemul financiar-bancar. "Banii în economie ajung nu doar de la guvern sau modul prin care guvernul transmite bani în economie se face și prin intermediul sistemului financiar-bancar, iar sistemul bancar are expertiza și are și canalele de a transfera acești bani către sectoarele performante. De aceea, programele pe care noi le vom implementa în viitor depind de funcționarea acestui parteneriat, depind de sănătatea sistemului financiar-bancar", a declarat Florin Cîțu.

Premierul Ludovic Orban le-a cerut bancherilor să susțină programul "Prima casă", care a suferit anumite modificări. "De asemenea, ne gândim la instrumente de garantare sau de reasigurare a creditelor între companii, creditelor comerciale, creditului furnizor, de asemenea la instrumente de garantare pentru instrumente de plată de tip bilete la ordin, acreditive pentru export și așa mai departe. (…) Sigur că încercăm să mobilizăm resurse europene pentru diferite programe. Deja avem peste două miliarde de euro, pe care le vom acorda pe diferite programe, în special către întreprinderi mici și mijlocii, pentru investiții sau pentru capital de repornire, în special în domeniile de activitate care au fost afectate de restricții cum sunt: HoReCa, transporturi, industria spectacolului și alte domenii", a declarat premierul.

În prezent, Guvernul lucrează la proiectul unui fond de investiții, după modelul polonez, care va fi un instrument de stimulare a investițiilor. De asemenea, vor fi aplicate măsuri de stimulare a ocupării pe piața muncii, finanțate prin programul SURE. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 18 Ianuarie 2015
Stire din Actual : Alarmă în sistemul bancar al Greciei
Pagina a fost generata in 0.4533 secunde