OUG 114/2018 reintroduce economia centralizată

442

Articole de la același autor

Consiliul Legislativ și-a expus punctul de vedere asupra OUG 114/2018. Se consideră, printre altele, că articolul 43 ar putea fi neconstituțional. Acesta prevede că societățile cu capital de stat sau regiile autonome trebuie să distribuie, în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din sumele aflate în rezervele care nu erau angajate la data de 31 decembrie 2018.


Consiliul Legislativ consider că "soluția legislativă preconizată este susceptibilă a aduce atingere libertății constituționale de exercitare a unei activități economice, în scopul obținerii de profit, fiind impusă acționarilor o voință străină de interesul societar, contrar art. 135 din Constituția României, coroborat cu art. 45 din Legea fundamentală, consacrat libertății economice, în sensul garantării accesului la activitățile economice. Se creează premisele unei economii centralizate, constituind o simplă formă de colectare de resurse bugetare, ce încalcă principiile economiei de piață, impunând societăților cu capital majoritar de stat să distribuie profitul către stat, cu ignorarea intereselor acționarilor minoritari. Menționăm că, de plano, Legea societăților nr 31/1990 stabilește ca atribut al voinței societare repartizarea profitului din exercițiul financiar."


În anii 2017 și 2018, Guvernul social-democrat a obligat companiile de stat să distribuie minim 90% din profituri sub formă de dividende, lăsându-le fără bani de investiții.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 23 Ianuarie 2019
Stire din Economie : Ce fac miniștrii români la Bruxelles
Pagina a fost generata in 1.2356 secunde