Norme fiscale simplificate și scutire de TVA pentru întreprinderile mici

210
Norme fiscale simplificate și scutire de TVA pentru întreprinderile mici - normefiscalesimplificatesiscutir-1582218628.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Uniunii Europene a adoptat norme simplificate privind TVA, care sunt aplicabile întreprinderilor mici. Prin această măsură, se reduc sarcina administrativă și costurile de asigurare a conformității pentru întreprinderile mici, se creează un mediu fiscal care va ajuta aceste unități să crească și să facă comerț transfrontalier mai eficient.


În prezent, întreprinderile au obligații administrative în materie de TVA și acționează drept colectori de TVA. Acest lucru generează costuri de asigurare a conformității care sunt proporțional mai însemnate pentru întreprinderile mici decât pentru întreprinderile mai mari. Sistemul actual de TVA prevede că scutirea de TVA pentru întreprinderile mici este disponibilă numai pentru întreprinderile naționale. Măsurile convenite permit aplicarea unei scutiri de TVA similare întreprinderilor mici stabilite în alte state membre. 


Normele actualizate vor îmbunătăți și modul în care sunt concepute scutirile, contribuind astfel la reducerea costurilor de asigurare a conformității în ceea ce privește TVA. Acestea vor oferi și posibilitatea de a încuraja asigurarea voluntară a conformității și, prin urmare, de a contribui la reducerea pierderii veniturilor ca urmare a neconformității și a fraudelor în domeniul TVA. 


Textul prevede că întreprinderile mici vor putea beneficia de norme simplificate privind respectarea regulilor în materie de TVA dacă cifra lor de afaceri anuală rămâne sub un plafon stabilit de un stat membru în cauză, care nu poate depăși 85.000 de euro. În anumite condiții, întreprinderile mici din alte state membre care nu depășesc acest plafon vor putea beneficia și ele de pe urma regimului simplificat, în cazul în care cifra lor de afaceri anuală totală în întreaga UE nu depășește 100.000 de euro. 
Noile norme se vor aplica de la 1 ianuarie 2025.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4523 secunde