Mugur Isărescu: "Calitatea instituțiilor condiționează dezvoltarea economică"

240
Mugur Isărescu:

Articole de la același autor

"Economia românească este în al nouălea an de creștere economică neîntreruptă, ceea ce desigur este o performanță. Este însă economia românească mai competitivă și mai concurențială? Este adevărat că economia României s-a schimbat enorm în ultimii zece ani. S-au făcut multe reforme și schimbări instituționale. Multe dintre rezultatele noastre bune au fost catalizate de calitatea noastră de membri ai Uniunii Europene. Sper că multe alte progrese necesare vor fi făcute cu continuitate pentru a deveni membri ai zonei euro. Trebuie însă să ne canalizăm toate eforturile pentru o creștere economică sustenabilă, bazată pe competitivitate sporită. În această privință mai sunt multe de făcut", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la conferința organizată, ieri, de Consiliul Concurenței, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României. 


Referindu-se la convergența țării noastre cu zona euro, el a afirmat: "România a făcut pași considerabili în planul convergenței reale, consemnându-se o majorare semnificativă a nivelului produsului intern brut pe locuitor raportat la media zonei euro (pe baza standardului puterii de cumpărare), de la 31,7% sută în anul 2005, la peste 60% în anul 2018. Am avut cel mai puternic avans al acestui indicator dintre țările din zona noastră, aceasta și pentru că am plecat de cel mai de jos. Suntem însă acum într-un moment de inflexiune. De acum încolo, convergența reală prin creșterea economiei nu va mai fi atât de ușoară. Am stimulat recuperarea decalajelor prin politici uneori prociclice încercând să facem minimum necesar în privința reformelor structurale și instituționale". 


Isărescu a declarat că, dacă dorim creșterea performanței economiei pe termen lung, nu este suficient ca doar companiile private să facă eforturi pentru aceasta, ci și instituțiile (guvernamentale și ale economiei de piață) să știe să-și calibreze dozajul și calitatea intervențiilor. 


"Calitatea instituțiilor condiționează direct și indirect dezvoltarea economică. Existența unor instituții puternice este cel mai bun indicator al dezvoltării structurale și al capacității unui stat de a crea bunăstare pe termen lung", a spus guvernatorul șef al BNR.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 27 August 2019
Stire din Economie : Informații de la BNR
Pagina a fost generata in 0.3553 secunde