Moneda națională este grav afectată de criza politică. Poporul și țara sunt în suferință

245
Moneda națională este grav afectată de criza politică. Poporul și țara sunt în suferință - monedanationalaegravafectatadecr-1582320424.jpg

Articole de la același autor

Ordonanța de guvern 114, adoptată de Guvernul Dăncilă în decembrie 2018, a dat o puternică lovitură monedei noastre naționale. Pe parcursul anului 2019, aceasta s-a depreciat cu 2,43% în raport cu euro, cu 4,65% față de dolar și cu 6,15% comparativ cu francul elvețian. Gradul de erodare a leului ar fi fost cu mult mai mare dacă Banca Națională a României nu ar fi intervenit sistematic pe piață, sacrificând rezervele valutare.


Degradarea monedei naționale în condițiile existenței unei balanțe comerciale puternic dezechilibrate – deficitul s-a situat la 17.280,7 milioane de euro în 2019 - a afectat întreaga economie, dar mai ales consumatorii finali, populația. Leul scump a făcut ca prețurile importurilor să crească. 


Inflația a făcut un salt de 3,60%, în luna ianuarie 2020, comparativ cu ianuarie 2019. Cea mai mare creștere de prețuri au înregistrat-o mărfurile alimentare  - 4,75% - multe dintre acestea fiind din import.


Criza politică din primele două luni ale anului 2020 a dus la accentuarea procesului de deteriorare a monedei noastre naționale în raport cu principalele valute. De la 1 ianuarie și până pe data de 21 februarie, deprecierea leului a fost de 0,52% în raport cu euro. Raportul de schimb a ajuns la un nivel record, de 4,8026 lei pentru un euro. În cazul celorlalte valute erodarea a fost cu mult mai mare. Leul a pierdut 3,59% în raport cu dolarul, iar față de francul elvețian e mai slab cu 2,66%. Domnilor, este mult prea mult pentru bietul leu! 


Instabilitatea politică din România generează incertitudini și tensiuni în economie, în mediul de afaceri. Lipsa unui orizont clar al politicii românești, inconsistența actului de legiferare și guvernare, descurajează investițiile, atragerea de capital străin. Ca urmare, intrările de valută în țară sunt tot mai puține. La sfârșitul lunii decembrie 2019, în România erau înregistrate 226.892 societăți cu participare străină la capitalul social, cu doar 2,5% mai multe decât la 31 decembrie 2018. Valoarea totală a capitalului social subscris a crescut cu numai 0,8%, ajungând la peste 48,635 miliarde de euro.  


Deteriorarea leului îi afectează în mod direct pe cei care dețin credite în valută. La 31 decembrie 2019, totalul împrumuturilor în monedă străină luate de agenții economici se ridica la 50,572 miliarde echivalent lei, în timp ce populația deținea credite în valută totalizând 34,474 miliarde echivalent lei.


Pe de altă parte, creșterea neîncrederii în moneda națională face ca economisirea în monedă străină să fie preferată de tot mai mulți români. În anul 2019, depozitele bancare în lei au crescut cu doar 0,18%, în timp ce economiile în valută au făcut un salt de 3,65%.


Prețurile de pe piața imobiliară și piața auto, cele ale serviciilor de comunicații și turism sunt afectate de deteriorarea monedei naționale, întrucât sunt exprimate în euro. Autoritățile române tolerează, în continuare, "euroizarea" economiei, în dauna populației și a monedei naționale.


Stimați cititori, dacă partidele politice nu vor pune capăt cât mai repede crizei politice, degradarea monedei naționale va atinge cote de infarct pentru economia națională. Prețurile vor exploda, puterea de cumpărare a pensiilor și salariilor se va reduce dramatic, economiile strânse cu mari eforturi la bancă se vor devaloriza, creditele se vor scumpi înspăimântător de mult, cei ce au de returnat împrumuturi în valută la bănci vor înnebuni de supărare, iar investițiile se vor bloca. Când va fi adus la sapă de lemn, electoratul va pricepe, în sfârșit, că partidelor politice și politicienilor le pasă cât negru sub unghie de popor și de țară. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1107 secunde