Măsurile prin care Guvernul Orban vrea să relanseze economia

202
Măsurile prin care Guvernul Orban vrea să relanseze economia - masurileprincareguvernulorban-1591379569.jpg

Articole de la același autor

Guvernul Orban ține națiunea cu sufletul la gură. Mult așteptatul "program de reconstrucție națională" încă nu a fost făcut public, deși termenul de două săptămâni anunțat de primul ministru a fost depășit deja.

Dar să nu le luăm guvernanților români în nume de rău această întârziere, având în vedere atât complexitatea lucrării, cât și dependența ei de o serie de decizii pe care Uniunea Europeană încă nu le-a definitivat.

În prezent, ministerele Finanțelor, Economiei, Muncii și Fondurilor Europene - implicate în pregătirea pachetului de măsuri de relansare a economiei - lucrează la finalizarea actelor normative necesare accesării rapide a finanțărilor europene.

Printre viitoarele programe comunitare de mare interes pentru România se numără: Shore (un program de măsuri active de susținere a ocupării forței de muncă, din care statul român vrea să acceseze până la 5 miliarde de euro), REACT EU (care asigură o finanțare de 1,5 miliarde de euro) și Recovery Fund.

Finanțare pentru 40.000 de IMM-uri

Între timp, continuă proiectele începute deja, de sprijinire a mediului de afaceri. Programul IMM INVEST funcționează foarte bine, afirmă Florin Cîțu, ministrul finanțelor. Până în prezent, 3.083 de companii mici și mijlocii au obținut credite garantate de stat. Numărul lor va crește ca urmare a eliminării unor bariere din calea aplicării acestei forme de sprijin. La această dată, din plafonul alocat au fost consumate deja 2,45 miliarde de lei.

"Sper să depășim în două săptămâni 10.000 de companii. Aici, ca un nivel de comparație, anul trecut, în România, aveau credite de la bănci 25.000 de IMM-uri. Prin acest program sperăm să ajungem la 40.000 de IMM-uri care să aibă acces la finanțare", a declarat Florin Cîțu. În curând va fi lansat lansată și schema ajutorului de stat pentru garantarea creditelor destinate companiilor mari.

Sprijin pentru marii consumatori de energie

Joi, 4 iunie, a devenit operațională schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie, prin care se subvenționează o parte din factura de electricitate. Măsura se aplică în 15 sectoare mari consumatoare de energie electrică.

Printre proiectele ce vor fi cuprinse în "programul de reconstrucție națională" se vor număra:

- Fondul de Investiții - care va susține dezvoltarea anumitor domenii de activitate, în care România poate fi competitivă, în care există potențial de dezvoltare și în care companiile pot fi susținute în proiectele de investiții;

- două scheme de sprijin prin intermediul Fondului de Garantare și al Fondului de Contragarantare;

- schema de compensare - care va fi folosită pentru a reduce blocajul financiar, prin stingerea unor datorii între companii, pe de o parte, între companii și diferitele bugete publice, pe de altă parte. Se intenționează modificarea legislației, astfel încât statul să renunțe la taxa de compensare până la sfârșitul anului;

- programul pentru repornirea sectorului HoReCa și a transportului rutier, prin care se asigură capital de lucru în valoare de un miliard de euro.

Irigații cu finanțare europeană

În agricultură, operațiunile de evaluare a pagubelor pricinuite de secetă sunt în plină desfășurare. Conform centralizărilor efectuate până acum, culturile de pe o suprafață de 1,2 milioane hectare au fost afectate de lipsa apei. În prezent, structurile Ministerului Agriculturii fac verificări în teren, pentru a constata realitatea celor declarate, în vederea acordării despăgubirilor.

Opoziția nu a scăpat ocazia de a-i face viața grea Guvernului Orban și de a împovăra bugetul statului, promovat o lege populistă privind despăgubirile pentru secetă. Actul normativ nu a fost comunicat Comisiei Europene și nu are acceptul ei. Drept urmare, fiind vorba de o schemă de ajutor de stat, respectiva lege nu va putea fi aplicată niciodată. Premierul Ludovic Orban i-a cerut Ministerului Agriculturii să pregătească, pentru "programul de reconstrucție națională", schema de garantare a creditelor agricole și "un plan ambițios de absorbție de fonduri europene pentru sistemul de irigații, pe 2021 - 2027. Vom putea utiliza bani, numai că trebuie să fim pregătiți astfel încât să fim siguri că orice euro care este investit în sistemul de irigații duce la creșterea suprafeței care este irigată."



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 02 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 1.7258 secunde