Isărescu pledează pentru creșterea absorbției fondurilor europene

270
Isărescu pledează pentru creșterea absorbției fondurilor europene - isarescu-1517237678.jpg

Articole de la același autor

"Parcursul european al României s-a reflectat în creșterea PIB pe locuitor față de media Uniunii Europene, de la 39,3%, în 2006 la 58,2%, în 2016", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în deschiderea conferinței "Fondurile europene, absorbția și impulsul necesar. Cum conectăm România în anul centenar".

Vorbind despre problemele cu care se confruntă țara noastră, el a menționat:

- migrația externă a forței de muncă;

- o rată ridicată a persoanelor inactive din punct de vedere economic; - neconcordanțele dintre pregătirea forței de muncă și cerințele angajatorilor;

- mobilitatea internă încă scăzută.

Factorul "capital" rămâne determinant pentru creșterea potențialului economic, a spus Isărescu, arătând că acesta depinde, în mare măsură, de atragerea de investiții străine directe și de portofoliu, de banii trimiși în țară de cei plecați la muncă în străinătate, de investițiile interne - private și publice.

"Accesul la fondurile europene reprezintă o șansă extrem de importantă oferită firmelor autohtone pentru a depăși problemele asociate nivelului relativ redus al capitalului de care dispun și de a crea premise pentru acumulări viitoare", a spus guvernatorul.

În perioada 2007 - 2017, România a beneficiat de fonduri europene în valoare de aproximativ 45,7 miliarde euro, reprezentând anual în medie 2,8% din PIB. Din această sumă, 37,1 miliarde euro au reprezentat fonduri primite de la bugetul UE, aferente cadrului financiar multianual 2007-2013, restul de 8,6 miliarde euro fiind primite în actualul cadru financiar multianual, respectiv 2014-2020.

Ca valoare netă, luând în considerare și contribuția României la bugetul UE, intrările de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde euro, respectiv 1,8% din PIB în medie pe an.

Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional, efectul cumulat al atragerii de fonduri europene structurale și de investiții asupra creșterii PIB, în perioada 2007-2016, a fost de 1,2 - 1,6% din PIB, iar o rată de absorbție a acestor fonduri de 95% în actualul cadru financiar multianual ar conduce la o rată de creștere a PIB potențial, în 2022, mai ridicată cu aproximativ 1,7% - adică un PIB potențial în jurul valorii de 5% anual.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 13 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Mozaic economic
Vineri, 10 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Guvernatorul BNR ne aburește
Pagina a fost generata in 0.4126 secunde