Întâlnire între miniștri agriculturii din România și Bulgaria

111
Întâlnire între miniștri agriculturii din România și Bulgaria - intalnireintreministriagricultur-1531232637.jpg

Articole de la același autor

Petre DAEA, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, l-a primit pe omologul său din Bulgaria, Rumen PORODZANOV. Subiectele principale abordate de cele două părți au vizat pachetul de reformă a Politicii Agricole Comune post-2020, cu accente pe bugetul PAC după 2020, Regulamentul privind planurile strategice în domeniul PAC, Regulamentul privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC. Astfel, ministrul Petre Daea a subliniat că România are o poziție fermă și constantă pentru trei mari probleme: milităm pentru un nivel financiar mai consistent al viitoarei Politici Agricole Comune, considerăm că plafonarea afectează fermierii români, fiind de neacceptat pentru România. Un alt aspect amintit de către ministrul român al agriculturii a vizat importanța continuării convergenței externe.


"România apreciază ca necesară si corectă structura PAC, prin cei 2 piloni, dar nivelul de finanțare este insuficient și nu răspunde pe deplin obiectivelor pe care ni le-am propus privind securitatea alimentară. Schimbările climatice sunt o realitate si nu o ficțiune, condițiile de mediu impun costuri suplimentare. Fermierilor noștri nu putem sa le cerem sa facă mai mult si mai bine cu bani mai putini, in condiții mai grele si mai restrictive", a subliniat ministrul român al Agriculturii.
De asemenea, ministrul Petre Daea a punctat faptul că "ne dorim ca relațiile bilaterale bulgaro-române să mențină același trend ascendent ca în ultimii ani, domeniul agricol fiind un punct esențial în colaborarea dintre cele două state".
Având în vedere că Bulgaria a încheiat la 30 iunie 2018 mandatul de președinție a Consiliului Uniunii Europene, în cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte pragmatice legate de această responsabilitate care va reveni României în primele șase luni ale anului 2019. Ministrul Rumen Porodzanov a afirmat că este o plăcere deosebită să se afle în România și să cunoască echipa care va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.


Totodată, a împărtășit din experiența acumulată pe perioada celor șase luni în care Bulgaria a deținut președinția Consiliului UE, astfel încât să răspundă la toate întrebările pe care experții români le au în legătură cu acest subiect, pentru ca România să fie complet pregătită de la 1 ianuarie 2019. În acest sens, partea bulgară a prezentat modul în care a parcurs atât etapele premergătoare, cât și cele din timpul deținerii președinției Consiliului UE, arătând prin exemple concrete complexitatea întregului mecanism în care au fost angrenați pe perioada celor 6 luni.


Cei doi omologi au convenit asupra continuării colaborării la nivel tehnic, în perioada premergătoare preluării mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.


Din data de 8 iulie 2018 delegația Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor din Republica Bulgaria condusă de ministrul Rumen Porodzanov s-a aflat în vizită oficială, în România. Cu această ocazie, alături de ministrul Petre Daea oaspeții din Bulgaria au vizitat mai multe ferme din domeniul vegetal și zootehnic din județul Buzău, o  societate viticolă, precum și o unitate de procesare de produse din carne. Această unitate este membră a grupului aplicant care a depus documentația la CE pentru înregistrare pe schema de calitate Indicație Geografică Protejată pentru produsul Cârnați de Pleșcoi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 10 Iulie 2018
Stire din Economie : Dolarul a câștigat 1,34 bani
Marţi, 10 Iulie 2018
Stire din Economie : Piața asigurărilor, pe scurt
Marţi, 10 Iulie 2018
Stire din Economie : Leul a mușcat din toate valutele
Marţi, 10 Iulie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 1.2819 secunde