Iată cum vrea UE să dezvolte legăturile cu Asia

251
Iată cum vrea UE să dezvolte legăturile cu Asia - iatacumvreaue-1537464399.jpg
L Noua strategie va favoriza portul Constanța

Comisia Europeană și înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au adoptat o comunicare comună care prezintă viziunea UE asupra unei strategii noi menite să conecteze mai bine Europa cu Asia.

Aceasta are trei componente:

- crearea de legături de transport, de rețele energetice și digitale și de legături umane;

- prezentarea unor oferte de parteneriate în domeniul conectivității diferitelor țări din Asia și diverselor organizații;

- promovarea finanțării sustenabile prin utilizarea unor instrumente financiare diverse.

Strategia urmărește crearea unor rețele transfrontaliere (de la legături de transport la rețele energetice, de la contacte interpersonale la rețele digitale). Astfel, UE își va extinde propriile rețele și va contribui la crearea altora noi, dincolo de frontierele sale.

Rețelele transeuropene de transport ale UE (TEN-T) sunt în curs de extindere către țări care se învecinează cu Asia. Se propune conectarea TEN-T cu rețele din Asia.

Piața unică digitală a UE oferă un model pentru consolidarea comerțului cu servicii digitale, iar strategia UE Digital4Development ("Domeniul digital în serviciul dezvoltării") încurajează dezvoltarea socio-economică.

UE va împărtăși experiența dobândită în ceea ce privește crearea unor piețe regionale ale energiei liberalizate, focalizându-ne pe energia curată. De asemenea, va continua să promoveze schimburile umane și mobilitatea, de exemplu în educație, cercetare, inovare, cultură și turism.

UE va promova parteneriate bilaterale în domeniul conectivității. Platforma de conectivitate UE-China, de exemplu, va ajuta ambele părți să creeze sinergii și să abordeze punctele de vedere divergente.

Asia are nevoie anual, potrivit estimărilor, de 1,3 mii de miliarde de euro pentru investiții în infrastructură, ceea ce creează importante oportunități pentru întreprinderile din UE, cu condiția să existe cadre juridice solide. UE va încerca să combine surse de finanțare diverse, cum ar fi cele provenite de la instituțiile financiare internaționale, băncile multilaterale de dezvoltare și sectorul privat, pentru a asigura o finanțare internă și internațională sustenabilă a conectivității, creând, în același timp, un climat de transparență și condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3351 secunde