Fondul european de apărare

215
Fondul european de apărare - fondeuropeandeaparare-1550685143.jpg

Articole de la același autor

Instituțiile europene au ajuns la un acord politic parțial cu privire la Fondul european de apărare supus aprobării oficiale a Parlamentului European și a Consiliului. Acesta va promova o bază industrială de apărare inovatoare și competitivă și va contribui la autonomia strategică a UE.


Sub rezerva adoptării oficiale finale de către Parlamentul European și Consiliu, s-a ajuns la un acord cu privire la următoarele elemente-cheie:

- fondul va oferi sprijin pe tot parcursul ciclului de dezvoltare industrială, de la cercetare până la dezvoltarea de prototipuri și, în cele din urmă, la certificare;

- fondul va finanța proiecte de cercetare în colaborare, în principal prin acordarea de granturi;

- După faza de cercetare și proiectare, în care este posibilă o finanțare de până la 100 %, fondul va dispune de bugetul UE pentru a completa investițiile statelor membre prin cofinanțarea costurilor pentru dezvoltarea de prototipuri (până la 20%) și a activităților de testare, calificare și certificare aferente (până la 80 %);

- fondul va oferi stimulente pentru proiectele cu participare transfrontalieră ale numeroaselor IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie din lanțul de aprovizionare pentru apărare, prin furnizarea unor rate de finanțare mai mari.

Proiectele din cadrul cooperării structurate permanente europene (PESCO) pot primi, dacă sunt eligibile, o cofinanțare suplimentară de 10%, însă finanțarea nu este automată.

Proiectele vor fi definite în conformitate cu prioritățile de apărare convenite de către statele membre în cadrul politicii externe și de securitate comună, în special în contextul planului de dezvoltare a capacităților (CDP), însă prioritățile regionale și internaționale, cum ar fi în contextul NATO, pot fi, de asemenea, luate în considerare.

Numai proiectele în colaborare care implică cel puțin trei entități eligibile din partea a cel puțin trei state membre sau țări asociate sunt, în mod normal, eligibile.


Cel puțin 4% și cel mult 8% din buget va fi alocat pentru inovări radicale și cu risc ridicat, care vor stimula pe termen lung preeminența tehnologică a Europei și autonomia sa în domeniul apărării.

În principiu, numai entitățile stabilite în UE sau în țările asociate și care nu sunt controlate de țări terțe sau de entități juridice ale unor țări terțe sunt eligibile pentru a beneficia de finanțare. Filialele cu sediul în UE ale întreprinderilor din țări terțe pot, în mod excepțional, să fie eligibile pentru finanțare, sub rezerva unor condiții definite pentru a garanta că interesele de securitate și de apărare ale UE și ale statelor membre nu sunt puse în pericol. Entitățile cu sediul în afara UE nu vor primi nicio finanțare UE, dar pot participa la proiecte de cooperare. Prin urmare, UE nu exclude pe nimeni de la Fondul european de apărare, ci doar stabilește condiții de finanțare similare celor la care sunt supuse întreprinderile UE pe piețele țărilor terțe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.645 secunde