Fermierii trebuie să depună declarația unică până la 16 iulie

272
Fermierii trebuie să depună declarația unică până la 16 iulie - fermierii-1531319004.jpg

Articole de la același autor

Producătorii agricoli (PF, PFA, II, IF) au obligația depunerii declarației unice (formularul 212 actualizat de ANAF) până la data de 16 Iulie 2018, inclusiv.


Membrii cooperativelor agricole (PF, PFA, II, IF) trebuie să urmeze următorii pași:
 
- depun declarația unică conform instrucțiunilor de completare furnizate de ANAF și exemplului furnizat de UNCSV pentru sectorul vegetal (anexat), până pe 16 iulie 2018;


- depun declarație rectificativă în baza documentelor justificative, încadrându-se în termen conform modificărilor legislative care vor avea loc în perioada următoare (probabil până în martie 2019).


Membrii cooperatori (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale) pot beneficia de facilitatea fiscală prevăzută la art. 76 alin. a^3) din Legea cooperației agricole, respectiv, de la plata impozitului pe norma de venit aferent activității agricole desfășurată, în măsura în care producția obținută este valorificată prin/către cooperativa agricolă și depun declarație rectificativă în termenul ce va fi stabilit.


Facilitatea fiscală a fost transpusă în Codul Fiscal la art. 107 alin. (9) în sensul reducerii normei de venit, urmând ca metodologia de calcul a reducerii normei de venit să fie stabilită prin intermediul unei Hotărâri de Guvern. În momentul de față, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se lucrează la textul acestei hotărâri de guvern, iar din discuțiile purtate cu reprezentanții celor două instituții rezultă că hotărârea nu va intra în vigoare în timp util, astfel încât facilitatea fiscală să poată fi operată în declarația unică, până la 16 iulie 2018.


Cu toate acestea, pentru a beneficia de această facilitate și pentru anul 2018 (din păcate scutirea nu poate fi aplicată pentru perioada 2016 - 2017, întrucât declarația 221 nu permite acest lucru) se urmărește introducerea în hotărârea de guvern a posibilității de a depune o declarație unică rectificativă în interiorul termenului general de prescripție prevăzut la art. 110 din Codul de procedură fiscală.


Mecanismul de reducere al normei de venit ce urmează a fi introdus prin intermediul hotărârii de guvern va presupune diminuarea normei de venit cu valoarea producției livrate către cooperativa agricolă ce urmează a fi determinată prin înmulțirea cantității de produse livrate către cooperativă cu un preț unitar publicat anual pentru fiecare tip de produs de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4932 secunde