Potrivit raportului Curții de Conturi

E vraiște în gestiunea instituțiilor și firmelor statului!

426
E vraiște în gestiunea instituțiilor și firmelor statului! - evraisteingestiuneainstitutiilor-1553040631.jpg

Articole de la același autor

Din vârful piramidei statale, de la ministere și până jos, la bază, la companiile cu capital de stat, mustesc neregulile în inventare, în evidențele contabile, în contractele de achiziții și în urmărirea lor, în cheltuirea banului public. Aceasta este imaginea ce se reflectă în raportul public pe anul 2017 al Curții de Conturi a României, dat publicității în urmă cu câteva zile. 


Pentru început, stimați cititori, vă propun să trecem în revistă abaterile constatate de inspectorii Curții de Conturi la câteva unități din județul Constanța. 
La Sucursala CNE Cernavodă, din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica SA, s-a constatat că, la operațiunea de inventariere din 2017, două terenuri aflate în folosință nu au fost inventariate. Iar pentru alte terenuri deținute în folosință, societatea nu a făcut nimic în vederea clarificării situației lor juridice, a evaluării și majorării capitalului social cu valoarea lor. 
Curtea de Conturi susține că Nuclearelectrica i-a acordat firmei Energonuclear SA un împrumut de 4 milioane de lei, pentru efectuarea lucrărilor de întreținere și conservare a amplasamentului viitoarelor unități 3 și 4, de la CNE Cernavodă. Problema e că Nuclearelectrica nu este autorizată să acorde credite, iar Energonuclear nu deținea autorizație CNCAN pentru coordonarea activităților ce urmau a fi finanțate. 
Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că membrii consiliului de administrație și directorul general au primit componenta variabilă a remunerației fără ca indicatorii de performanță să fie îndepliniți. 
Pe de altă parte, deși în bugetele de venituri și cheltuieli pe 2015, 2016 și 2017 a avut prevăzute cheltuieli pentru investiții, acestea nu au fost realizate la nivelul la care au fost aprobate. Totodată, s-a constatat neincluderea în programele de investiții aprobate pentru anii 2015, 2016 și 2017 a trei obiective de investiții în curs, demarate încă din 2008, în valoare de 21,371 milioane de lei, în condițiile în care prin bugetele anuale au fost prevăzute și aprobate sume pentru cheltuieli de investiții în curs. 


Pomana de la Șantierul Naval 2 Mai Mangalia 
Potrivit raportului, Societatea Electrocentrale SA Constanța nu a efectuat inventarierea anuală, iar de la data de 31.12.2013, nu s-a mai efectuat nicio reevaluare a patrimoniului, fapt ce a condus la neprezentarea acestuia la valoarea justă, în situațiile financiare. 
S-au constatat nereguli în evidența orelor suplimentare efectuate de personalul societății și în înregistrarea consumurilor de combustibil. 
În cazul Societății Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia, inspectorii Curții de Conturi au constatat că aceasta i-a transferat societății mixte româno-sud coreene Daewoo Mangalia Heavy Industries majoritatea activelor fixe, precum și dreptul de folosință asupra a 80,86 ha de teren, pentru care a încasat o chirie de 48.000 dolari pe an. Altfel spus, sud-coreenii au beneficiat de o chirie mai mică de 0,06 cenți pe metru pătrat, pe an. Unde s-a mai văzut o asemenea pomană? 
Ca pomana să fie și mai grozavă, de pe urma pachetului de acțiuni de 49% din capitalul social al societății mixte, SN 2 Mai nu a încasat dividende. 


ANAF își bate joc de banii contribuabililor 
Acum vă propun, stimați cititori, să urcăm spre vârful piramidei statului. Raportul ne atrage atenția asupra situației de la Agenția Națională de Administrare Fiscală. Iată, la instituția de teama căreia tremură milioane de contribuabili, inspectorii Curții de Conturi au descoperit câteva grozăvii. 
La operațiunea de inventariere finalizată la data de 22 iunie 2018, s-au descoperit lipsuri în sumă de 11,572 milioane de lei (!!!). Dacă - Doamne  ferește! - inspectorii ANAF ar fi descoperit o asemenea gaură în inventarul vreunei firme, administratorii și directorii ei ar fi fost dați, imediat, pe mâna procurorilor. 
Raportul ne dezvăluie și altă grozăvie. În timp ce ANAF deține o serie de imobile în Capitală, care sunt nefolosite din 2015 și până în prezent, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București a închiriat de la firme private, spații pentru desfășurarea activității proprii. Evident, chiria este achitată din taxele și impozitele plătite de noi toți. 
Dar stați, că asta nu e tot! În anul 2017 - povestește Curtea de Conturi -,  ANAF a plătit 250.000 lei, din banii contribuabililor, pentru realizarea unui "Ghid de îmbunătățire a colectării creanțelor bugetare". Și la această oră, întreaga ediție zace într-un depozit. Mare bătaie de joc! 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5379 secunde