Deficitul bugetar bate record după record, iar țara achită dobânzile

264
Deficitul bugetar bate record după record, iar țara achită dobânzile - deficitulbugetarbaterecorddupare-1572644286.jpg

Articole de la același autor

Execuția bugetului general consolidat arată ca dracu’. Iată, primele nouă luni ale anului 2019 s-au încheiat cu un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB. Dacă ritmul de creștere se va menține neschimbat, România va încheia anul 2019 cu un deficit bugetar de 3,47% din PIB, cu mult peste ștacheta deficitului excesiv, de 3%.


Pentru această contraperformanță istorică, românii trebuie să îi mulțumească Guvernului Dăncilă, care a reușit să golească visteria țării fără să inaugureze un kilometru de autostradă, un WC în incinta școlilor rurale sau să înceapă construcția unui spital județean.


În primele nouă luni ale anului, populația și agenții economici au pompat în visteria țării venituri în sumă de 228,7 miliarde de lei, mai mari cu 11,6% decât în perioada de referință din 2018. Încasările statului au crescut cu 15,3% la contribuțiile de asigurări, cu 14,5% la impozitul pe profit, cu 8,8% la accize, cu 11,9% la TVA, cu 14,1% la impozitele și taxele pe proprietate. 
De la Uniunea Europeană, Guvernul Dăncilă s-a sfiit să încaseze mai mult de 11,1 miliarde lei, deși avea la dispoziție o groază de bănet.


În schimb, cheltuielile bugetului general consolidat nu s-au jenat să o ia razna. În primele nouă luni ale anului, au înregistrat o creștere de 15,3%, ajungând la un pisc de 255,6 miliarde de lei. 


Cel mai mult au crescut cheltuielile cu personalul din aparatul de stat: 20,2%. Cheltuielile cu bunurile și serviciile instituțiilor de stat s-au umflat cu 16,4%. Cheltuielile cu investițiile și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe au fost de 22,9 miliarde de lei, cu 50,5% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. Dar unde oare sunt investițiile în care s-a băgat atâta bănet, unde este dezvoltarea? La rândul lor, cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 11,1%.


Pentru a acoperi deficitul bugetar și a putea achita pensiile și salariile bugetarilor, statul s-a împrumutat de peste tot: de la populație, de la băncile din România și de pe piața externă. În primele nouă luni ale anului 2019, dobânzile achitate de statul român au fost de 9,712 miliarde de lei, sumă ce reprezintă 0,9% din PIB și 3,8% din volumul total al cheltuielilor bugetare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 17 Septembrie 2019
Stire din Economie : Statul român se împrumută în draci
Marţi, 27 August 2019
Stire din Economie : Informații de la BNR
Pagina a fost generata in 0.3492 secunde