A crescut valoarea de piață a companiilor românești listate la bursă

218
A crescut valoarea de piață a companiilor românești listate la bursă - acrescutvaloareadepiataacompanii-1558985994.jpg

Articole de la același autor

Piața de capital din România a încheiat primele patru luni cu toți indicii pe plus, într-un context intern și internațional marcat de incertitudini și de lipsa unei direcții clare de evoluție a piețelor, se arată într-un comunicat al Bursei de Valori București. Indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 16 companii cu excepția SIF-urilor, a înregistrat un avans de 14,3% de la începutul anului și a ajuns la finalul lunii aprilie la un nivel de peste 8.440 de puncte, depășind astfel nivelul înregistrat pe 18 decembrie 2018, înainte de a anunțul privind OUG 114. 
O creștere de 14,5% a avut și BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET. Cel mai mare avans de peste 18% a fost înregistrat de indicele BET-NG, care include companii din domeniul energiei și utilităților, în timp ce indicele care a avut cel mai mic ritm de creștere a fost BET-FI, cu aproape 5 procente peste nivelul din perioada ianuarie-aprilie a anului trecut.


Creșterea pieței de capital locale s-a realizat însă pe fondul unei lichidități mai mici, comparativ cu primele patru luni din 2018. Investitorii au ezitat să ia poziții decisive, iar ordinele majore au lipsit ceea ce a condus la un nivel al valorii medii zilnice de tranzacționare de 8,5 milioane de euro, în scădere față de anul trecut. Potrivit analiștilor, lichiditatea mai redusă din această perioadă a anului poate fi explicată prin faptul că investitorii așteaptă conturarea unei direcții mai clare atât pe piețele internaționale, cât și pe piața locală. Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat și ea în primele patru luni și a ajuns lanivelul de 700 de milioane de euro.


La finalul primelor patru luni, valoarea de piață a companiilor românești a depășit 20,1 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 11%. Potrivit comunicatului, capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a depășit 35,5 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din aprilie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creștere cu 16%. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 28 Iunie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Vineri, 22 Iunie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 1.7096 secunde