Cum și cât se fierbe fasolea uscată

11944
1
Cum și cât se fierbe fasolea uscată - fasole-1421158996.jpg
De multe ori, chiar dacă va este poftă nu aveți chef să va apucați de făcut mâncare cu fasole uscată. Asta pentru că durează foarte mult.

Chiar dacă nimeni nu este foarte încântat de timpul lung de gătit, există secrete care vă pot ajuta să fierbeți mai repede fasolea. Iată câteva secrete, dezvăluite de bucatar.maniac.ro:

Majoritatea soiurilor de fasole, dar în special cea roșie (red kidney beans), conțin o toxina numită fitohemaglutinina, care produce intoxicații alimentare, atunci când nu sunt gătite cum trebuie. Toxina poate fi dezactivată doar prin fierbere la 100 de grade Celsius, timp de cel puțin 10 minute. Intoxicația se manifestă în genul unei indigestii și trece în 4-5 ore. (sursă: wikipedia).

Așadar, iată motivul pentru care ni se poate face rău de la fasole. Toxina se găsește și în fasolea proaspătă, nu doar în cea uscată. Iată cum se fierbe fasolea uscată, începând cu achiziționarea ei, care și ea este foarte importantă:


Cum cumpărăm fasolea

După cum știți, timpul de fierbere al fasolei, diferă de la soi la soi. Așa că, dacă nimeriți o fasole bună, care fierbe mai ușor și este și gustoasă, cumpărați și data viitoare din același loc. Este valabil și pentru fasolea ambalată.


Pietricele și alte mizerii

De foarte multe ori, printre boabele de fasole putem găsi pietricele sau alte resturi vegetale uscate. Așa că este bine să alegem fasolea și să o spălăm în câteva ape înainte de a o folosi. Nu ați vrea să vă alegeți cu o pietricică între dinți în timp ce mâncați iahnie de fasole! De asemenea, prin spălare se poate îndepărta și praful de pe boabe.

Fasolea uscată se ține în apă, înainte de a o fierbe

Pentru că este un aliment deshidratat, înante de a o fierbe, este nesesar să o înmuiem în apă. Dacă este prea cald, o puteți pune în frigider, în apă, peste noapte. Nu este necesar să schimbați apa. Nu este bine să lăsați fasolea în apă, afară din frigider, pentru că poate fermenta.

Ce punem în apă în care fierbem fasolea

De obicei, se pun o linguriță de zahăr în apa în care va fierbe fasolea sau un cartof. Sub nicio formă nu pun roșii sau bulion de roșii. Dacă rețeta o cere, acestea se adaugă după ce fasolea este deja fiartă. (este valabil și pentru alte alimente acide cum ar fi: oțetul sau vinul).

În câte ape se fierbe fasolea

În primul rând, se aruncă apa în care a stat la înmuiat. Se pune la fiert în apă rece. Între timp se mai pune la fiert o oală cu apă. După ce fasolea fierbe cel puțin 20 de minute, se strecoară de apaîn care a fiert până atunci și se transferă în cealaltă oală cu apă clocotită. Se fierbe în continuare.

Cât timp se fierbe fasolea uscată

Asta depinde de soiul de fasole pe care îl veți fierbe. Unele soiuri se fierb într-o oră și jumătate, iar altele nu se fierb nici în patru ore. 



Comentează știrea

REMBO
14 ianuarie 2015
Cum cumpărăm fasolea

Așa că, dacă nimeriți o fasole bună, cumpărați și data viitoare din același loc

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 Ianuarie 2015
Stire din Diverse : Sangria cu miere. Trucuri de preparare
Miercuri, 10 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Marele secret cârnaților de casă
Miercuri, 10 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Greșeli care pot rata orice salată
Miercuri, 26 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Cele mai aromate mirodenii pentru gătit
Miercuri, 26 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Spumă de lămâie
Pagina a fost generata in 2.4549 secunde