Teatrul de Stat Constanța vrea să umple sala de spectatori. Pe când și o stagiune estivală?

534

Articole de la același autor





Noua conducere a Teatrului de Stat și-a propus să reînvie gustul pentru cultură al constănțenilor și și-a făcut, deja, o sumedenie de planuri pentru a atrage, pe viitor, cât mai mult, publicul, în sala de spectacole. Pentru a ajunge la rezultatele pe care și le-au propus este nevoie, însă, de foarte multă muncă și schimbări, poate chiar scoaterea din repertoriu a anumitor piese, care nu au priză la public. 


"Nu am decis, încă, dacă vom scoate sau nu anumite piese din repertoriu. Un teatru trebuie să aibă spectacole pentru toate gusturile, dar bune, montate de regizori de renume, iar repertoriul unui teatru cum este cel din Constanța trebuie să aibă un repertoriu bogat, care să conțină și dramaturgie contemporană, dramaturgie universală sau românească. În plus, actorii trebuie să fie puși în valoare de rolurile pe care le joacă. Tocmai de aceea, eu sunt convins că niște spectacole bune vor face sala plină. În plus, ar trebui să avem și o stagiune estivală, mai ales datorită fluxului mare de turiști care vin la mare vara. Acest lucru nu este posibil, însă, anul acesta, pentru că ne apropiem deja de luna iunie și este imposibil să ne apucăm, de pe azi, pe mâine, pentru aceasta. Pe viitor, ar trebui ca și concediile să fie gândite în așa fel, încât o parte din trupă să lucreze și pe perioada verii, pentru a exista această stagiune estivală", a declarat directorul TSC, Erwin Simsensohn.
Managerul a explicat că sunt spectacole care se joacă cu casa închisă, dar și altele la care nu se vând prea multe bilete. Legat de această problemă, managerul o recunoaște, dar spune că, din păcate, nu a reușit să facă magie în timpul  scurt de când a fost numit director. 
"Ne confruntăm cu această problemă în continuare, cele 270 de locuri cât are sala nefiind ocupate în procent de 100% la toate spectacolele. Chiar și la 30 de lei biletul, reușim, cu greu, uneori, să umplem jumătate de sală. Cred că aici este vorba de obiceiul de consum cultural, adică oamenii trebuie să-și recapete gustul pentru așa ceva, trebuie să înțeleagă ce li se oferă, trebuie să avem un produs bun", a completat el. 
Primul proiect pe care l-au pus pe picioare pentru a aduce la teatru spectatorii este mult așteptata premieră, "Billy șchiopul", pe care  actorii o vor juca pe scenă timp de trei zile, vineri, 31 mai, sâmbătă, 1 iunie și duminică, 2 iunie. 


 "Billy șchiopul", noua premieră a teatrului


Pentru ca aceasta să fie un succes, teatrul a invitat doi profesioniști, unul din vârfurile regiei românești, pe Vlad Massaci și pe binecunoscuta scenografă Iulia Vâlsan, cu o carte de vizită impresionantă, care lucrează, pentru prima dată în orașul ei natal. Desigur, în distribuție apar actori din trupa de la malul mării, dar și invitați din București și tineri studenți constănțeni, foarte promițători în această artă teatrală. 
Regizorul Vlad Massaci a declarat că piesa este scrisă de un autor irlandez, este o comedie neagră, care arată că, în principiu, omul este bun, deși uneori, el pare a fi violent, dar în el zace, de foarte multe ori, bunătate sufletească și pozitivism. "Avem, aici, povestea unui băiat care suferă de un handicap fizic și care, pare a fi bătaia de joc a comunității, dar care în același timp, observăm că membrii comunității îl iubesc și îl ajută să își atingă visul. Ce m-a atras la acest text, este că are o suprapunere extraordinară. Deși acțiunea are loc într-un sat îndepărtat din Irlanda, pe o insulă, spațiul și lumea aceasta se suprapun peste lumea și mentalitatea românească. Este o asemănare incredibilă, pe care am avut prilejul să o constat. Apoi, am descoperit, aici, niște actori care abia așteptau să înflorească și niște studenți cărora le prevăd un viitor strălucit în teatru. Mai trebuie precizat că distribuția a fost făcută în urma unui casting", a subliniat regizorul. 


Oamenilor le lipsește empatia


La rândul său, scenografa Iulia Vâlsan a precizat că a creat, pe scenă, o insulă, pe care fiecare dintre noi, într-o formă sau alta, o poartă, uneori, în interior. "În cele din urmă, am înțeles că ceea ce ne lipsește, nouă, oamenilor, este, de fapt, empatia față de lucrurile care sunt diferite, și incapacitatea noastră de a accepta atipismul. Billy, spre exemplu, are un handicap, dar este mai presus decât ceilalți prin faptul că are empatie. El reușește să evadeze din spațiul pe care l-a locuit și are convingerea că își va rezolva niște probleme. Într-o formă sau alta, mulți dintre noi suntem captivi și avem ochelari de cal în confruntarea cu atipismul și lucrurile care sunt diferite, dar în același timp, toți avem bunătate și candoare", a completat ea. 
La toate acestea se adaugă munca tuturor angajaților, care au contribuit la succesul acestei piese. Numai croitorii au făcut un tur de forță, realizând costumațiile actorilor în numai patru zile, dar care au făcut totul cu dăruire, în speranța că își vor cuceri publicul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9469 secunde