Tabere gratuite pentru copiii cu părinți plecați să muncească în străinătate

201
Tabere gratuite pentru copiii cu părinți plecați să muncească în străinătate - fotofondtaberegratuite-1563546193.jpg

Articole de la același autor

Aproape 30.000 de copii români își petrec mare parte din vacanță fără să aibă alături măcar unul dintre părinți. Datele oficiale arată că zeci de mii de copii români sunt în prezent în grija rudelor, după ce ambii părinți sau unicul părinte susținător au fost nevoiți să plece peste granițe, pentru a le putea asigura copiilor un trai decent în țară.

Pentru aceștia, Organizația Salvați Copiii România a pregătit tabere estivale, în stațiunea Sinaia, unde micuții se pot distra și socializa cu alții de vârsta lor. Vor participa copii din întreaga țară, inclusiv din județul Constanța.

Organizatorii speră astfel să le ofere condițiile necesare pentru o dezvoltare sănătoasă și să se asigure că noile generații beneficiază de șanse egale în viață. Copiii vor fi încurajați să își continue studiile și să își petreacă timpul liber într-un mod constructiv, să își dezvolte pasiunile și să se dezvolte armonios.

Fenomenul copiilor rămași singuri acasă

Deși datele ANPDCA vorbesc despre 92.027 de copii cu unul sau ambii părinți nevoiți să muncească peste granițe la finalul anului 2018, proporțiile fenomenului sunt mult mai dramatice. Dintre aceștia, 16.331 au ambii părinți plecați la muncă în străinătate și 12.806 de copii au unicul părinte susținător peste granițe.

Pentru 2017, ANPDCA a raportat un număr de 94.896 de copii aflați în grija unui singur părinte sau a rudelor, dar cifrele obținute de Ministerul Educației Naționale de la inspectoratele școlare județene pentru finalul anului 2017 indică un număr mult mai mare, de 159.038 de copii cu părinții plecați în străinătate. Nici datele provenite din sistemul educațional nu sunt complete, surprinzând doar numărul copiilor integrați în sistemul de învățământ - preșcolari și școlari cu vârsta între 3 și 17 ani - și neincluzând copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar.

"Copiii rămași singuri acasă, ai căror părinți muncesc în străinătate, pentru ca ei să aibă în țară o viață mai bună, reprezintă un fenomen sociologic complex, care trebuie abordat atât social, cât și psiho-emoțional. Sunt copii puternici, dar vulnerabili, care au nevoie de relații sociale și de timp de calitate cu ceilalți. În timpul anului școlar, lucrăm cu acești copii în centre specializate, unde pedagogii și psihologii Salvați Copiii le vin în întâmpinare, îi ascultă. În timpul verii, când școlile intră în vacanță, sentimentul de singurătate și uneori de abandon se acutizează, de aceea am pus la cale aceste tabere în care niciun copil să nu fie lăsat singur", a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8197 secunde