Sesiuni speciale la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Ce candidați vor putea participa la probe

249

Articole de la același autor

În premieră, examenele naționale vor avea, anul acesta, câte o sesiune specială, dedicată elevilor care nu pot participa la probe conform calendarului inițial. Este vorba despre candidații care nu vor fi primiți în sala de examen dacă vor avea temperatura peste maximul admis, candidații care se află în izolare, carantină sau sunt chiar bolnavi.

Examenele naționale sunt după colț, iar elevii de-a VIII-a și a XII-a sunt cu învățatul și recapitulările pe ultima sută de metri. Există însă și riscul ca unii dintre ei să nu poată participa la probe, fie pentru că vor fi depistați cu temperatură mai mare, fie pentru că sunt izolați după ce au intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus. Pentru aceștia, Ministerul Educației a schimbat regulile, anul acesta, și va organiza o sesiune specială atât pentru Evaluarea Națională, cât și pentru Bacalaureat. Astfel, li se păstrează și candidaților nevoiți să absenteze la prima sesiune dreptul de a participa la repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu, respectiv la admiterea la facultate.

"În contextul epidemiologic actual, am probat ordinul privind organizarea sesiunilor speciale de Evaluare Națională și Bacalaureat pentru absolvenții care nu vor putea participa la prima sesiune, în vederea asigurării egalității de șanse. La aceste sesiuni vor putea fi prezenți doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină sau cei care nu au participat la prima sesiune din alte motive medicale", explică ministrul Educației, Monica Anisie.

Astfel, sesiunea specială a Evaluării Naționale 2020 se va derula între 22 și 4 iulie. Între 22 și 26 iunie se va realiza înscrierea candidaților. Proba scrisă la limba și literatura română va avea loc pe 29 iunie, iar cea la matematică pe 30 iunie, urmând ca proba la limba maternă să fie susținută pe 1 iulie. Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 2 iulie, până în ora 12.00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 14.00 și 19.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 iulie, după ora 12.00.

În ce privește Bacalaureatul special, între 29 iunie și 3 iulie, va avea loc înscrierea candidaților. Prima probă scrisă, cea la limba și literatura română, este programată pe 6 iulie, iar cea obligatorie a profilului pe 7 iulie. Pe 8 iulie, va fi susținută proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 9 iulie proba la limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate pe 10 iulie, la ora 12.00, cu posibilitatea de a depune contestațiile între orele 14.00 și 19.00. rezultatele finale vor fi anunțate două zile mai târziu, pe 12 iulie, după ora 12.00.

Interzis în sala de examen cu temperatura mai mare de 37,3 grade

Reamintim că, potrivit noilor metodologii, candidații vor trebui supuși triajului epidemiologic înainte de intrarea în sala de examen. Astfel, le va fi măsurată temperatura și, în cazul în care aceasta depășește 37,3 grade Celsius, nu li se va permite accesul la examen. De asemenea, elevii aflați în izolare în intervalul stabilit în calendarul de examinare, precum și cei confirmați pozitiv vor putea susține probele în această sesiune specială. Însă, elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, cum ar fi cei internați în spital, pentru alte afecțiuni decât Covid-19, vor da examen după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare.

Au început înscrierile pentru susținerea probelor

Mâine este ultima zi în care absolvenții de clasa a VIII-a se mai pot înscrie pentru susținerea Evaluării Naționale în sesiunea principală. De asemenea, ieri, au început înscrierile pentru Bacalaureatul 2020. Prima probă a Evaluării Națională, la limba și literatura română, este programată pe 15 iunie, urmată, pe 17 iunie, de cea la matematică. Bacalaureatul începe pe 22 iunie, iar rezultatele înainte de contestații vor fi afișate pe 30 iunie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5087 secunde