Se schimbă Legea Educației. Mai puțini elevi în clasă și mai mulți consilieri școlari

815
Se schimbă Legea Educației. Mai puțini elevi în clasă și mai mulți consilieri școlari - fotofondseschimbalegea-1581455231.jpg

Articole de la același autor

Clase cu mai puțini elevi, profesori cu norme mai mici, mai mulți consilieri școlari… acestea sunt doar câteva din schimbările pe care vrea să le facă ministrul Educației. Astfel, mai multe articole ale Legii educației naționale nr. 1/2011 au fost modificate și urmează să fie promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Noua Lege a Educației este la un pas de a fi finalizată. Senatorii au votat, la începutul acestei săptămâni, prevederi importante care îi vizează atât pe elevi, cât și pe profesori și părinți. Astfel, una dintre cele mai importante schimbări se referă la reducerea numărului de elevi la clasă. Grupele din creșe și alte forme de educație antepreșcolară vor avea maximum opt copii, iar cele din grădinițe, maximum 17 copii. În învățământul primar, clasele vor putea avea cel mult 22 de elevi, în timp ce, în gimnaziu și în liceu, vor fi maximum 26 de elevi. Doar în cazuri excepționale va putea fi suplimentat numărul de elevi la clasă cu cel mult doi.

O altă modificare se referă la copiii de doi ani, care vor putea fi înscriși la grădiniță. În plus, statul va finanța unitățile de învățământ în care vor fi încadrați aceștia, prin costul standard per preșcolar. Proiectul respectiv prevede că micuții cu vârste cuprinse între doi și trei ani vor putea fi înscriși la grădiniță la solicitarea expresă a părinților. Astfel, în grădinițe se va forma o grupă specială de copii de nivel antepreșcolar. Pentru aceștia, Ministerul Educației va înființa postul de bonă, fiind considerată personal didactic auxiliar. Persoanele care vor dori să se încadreze pe un astfel de post vor trebui să urmeze un curs de calificare profesională.

În plus, ministrul Educației vrea să sporească numărul de consilieri școlari în unitățile de învățământ din mediul urban, dar și să angajeze noi consilieri în mediul rural. Practic, se dorește reducerea numărului de elevi/preșcolari de care se poate ocupa un consilier școlar. În prezent, un psiholog școlar lucrează chiar și cu 2.000 de elevi. După publicarea noii legi, acesta ar trebui să lucreze cu maximum 500 de elevi sau 300 de preșcolari.

Norme mai mici pentru profesori

În ce privește cadrele didactice, prin aplicarea noii legi, în norma didactică de predare vor putea fi incluse și activități de pregătire pentru evaluări sau examene naționale și pentru obținerea performanței educaționale, precum și cele de învățare remedială.

În plus, cadrele didactice care realizează activitatea de mentorat vor avea norma didactică de predare redusă cu două până la patru ore pe săptămână, în funcție de stagiarii pe care îi au în coordonare.

Transport gratuit pentru elevi

Modificările Legii Educației vin cu vești bune și pentru elevii care fac naveta.

Conform modificărilor adoptate de Senat, toți elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal urmează să beneficieze de gratuitate la toate tipurile de transport deja prevăzute în lege, elevii beneficiind până la momentul de față de reduceri de minimum 50%.

În plus, un alt element de noutate îl reprezintă extinderea facilităților și pentru transport auto interjudețean, implicit gratuitatea de care urmează să poată avea parte și elevii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5065 secunde