Sărbătoare religioasă. Tradiții și icoane, de Sfântul Ilie

285
Sărbătoare religioasă. Tradiții și icoane, de Sfântul Ilie - ico-1594750821.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 20 iulie, ortodocșii îl cinstesc pe Sfântul Ilie, el numărându-se printre acei sfinți pe care țăranii români din Transilvania l-au pictat în numeroase icoane pe sticlă. Potrivit directorului Muzeului de Artă Populară Constanța, Maria Magiru, el era stăpânul norilor și ploilor, al tunetelor, fulgerelor și vânturilor.

Specialistul a precizat că țăranul român își imagina că, atunci când tuna, Sfântul Ilie pornea cu căruța lui de foc printre nori, iar scânteile care săreau din potcoavele cailor sau din biciul său era asociate cu fulgerele.

Mai mult decât atât, acesta era și protectorul breslei căruțașilor, pentru că Dumnezeu l-a ridicat la cer într-un car de foc, tras de cai înaripați, dar și patronul breslei cojocarilor, pentru că, atunci când a pornit spre înălțimi, a lăsat să cadă mantia sa peste ucenicul său, Elisei, care îl însoțea și a fost unicul martor al ascensiunii sale.

XXX

La ora actuală, în colecția de icoane țărănești pe sticlă a Muzeului de Artă Populară Constanța, se află două icoane din secolul al XIX-lea, care îl prezintă pe proorocul aducător de ploaie.

"Una este pictată în centrul de iconari din Mărginimea Sibiului, iar cealaltă la Alba Iulia, ambele reprezentând, în registrul superior, momentul înălțării Sfântului la cer, cu o căruță aurită trasă de cai roșii, «de foc», având aripi aurii, redate cu ajutorul foiței de aur. Dacă în icoana cu ramă pictată și chenar bogat, cu foiță de aur, din Mărginimea Sibiului, în registrul inferior apare ucenicul Elisei, în două ipostaze, cea de la Alba Iulia se distinge prin originalitate. Și aici apare Elisei în două ipostaze: primind mantia Sfântului Ilie și arând întocmai ca un țăran transilvănean, cu un plug tras de doi boi albi, iar în apropierea sa se află o femeie șezând, care toarce cu furca în brâu, cu ochii aplecați către pruncul înfășat care se odihnește la picioarele sale într-un coș din nuiele", a declarat Maria Magiru.

Muzeograful a precizat că obiceiurile și credințele de Sfântul Ilie sunt numeroase. De exemplu, în tradiția populară se crede că, atunci când tună, Sfântul Ilie dă cu biciul în draci, iar aceștia, de frică, se ascund în câini, capre, scorburi. În plus, este recomandat a se închide toate ușile și ferestrele casei, ca nu cumva să ascundă în ele vreun drac pe care Sfântul Ilie să-l trăsnească cu biciul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 5.4956 secunde