Sărbătoare la "Ovidius". 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

193

Articole de la același autor

Facultatea de Teologie din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța, în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare "Dumitru Stăniloae" al Universității "Valahia" din Târgoviște, organizează, joi, 15 martie, de la ora 12.00, conferința națională "100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 Martie 1918), primul pas spre Marea Unire". Evenimentul va avea loc la Sala Senatului a universității constănțene.

27 martie 1918 reprezintă ziua în care Sfatul Țării, reunit la Chișinău, a decis prin vot nominal deschis Unirea Basarabiei cu România. Câteva luni mai târziu, între 25-27 noiembrie 1918, Sfatul Țării s-a întrunit într-o a doua sesiune în care a luat o serie de hotărâri, cea mai importantă fiind unirea fără condiții cu România, iar la final autodizolvarea acestui for decizional.

Revenirea Basarabiei la Patria Mamă, România, urmată de cea a Bucovinei (la 15/28 noiembrie 1918), au fost pașii esențiali pentru realizarea unității naționale a românilor, unitate înfăptuită sub providența divină, la o zi după sărbătorirea ocrotitorului de neam - Sfântul Apostol Andrei, 1 decembrie 1918, când, la rândul ei, Adunarea Națională a poporului român din Transilvania, Banat și părțile ungurene a hotărât ca unirea cu țara mamă să fie "pentru toate veacurile".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3967 secunde