Preotul Claudiu Banu: "Nimeni nu trebuie să fie singur de Crăciun"

477
Preotul Claudiu Banu:

Articole de la același autor

Creștinii ortodocși au intrat de aproximativ două săptămâni în Postul Crăciunului, care durează 40 de zile, timp în care există  mai multe dezlegări la pește. În ceea ce privește dezlegarea la alimentele de dulce, aceasta se face numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.


Ca vechime, cele dintâi mențiuni despre practicarea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei, care au rostit nouă cuvântări despre acest post, numit postul din luna a zecea. La început, creștinii nu posteau toți în același fel și același număr de zile. Astfel, unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni,  unii țineau un post mai aspru, alții unul mai ușor. 


Ulterior, Sinodul local din Constantinopol ținut în anul 1166  a uniformizat durata postului Nașterii Domnului în bisericile ortodoxe, hotărând ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie.
Potrivit preotului paroh biserica "Sf. Mina", Claudiu Banu, postul Crăciunului este un post al bucuriei, sărbătorile cele mai importante fiind Sfântul Nicolae și ziua de Crăciun, moment ce marchează Nașterea Pruncului Iisus în Peștera din Betleem. "Acesta este un post al dărniciei, un post al faptelor bune. Nu trebuie să așteptăm doar să primim cadouri. În schimb, trebuie să oferim cadouri atât celor dragi, dar mai ales celor sărmani și singuri. Nimeni nu trebuie să fie singur de Crăciun. Din punct de vedere alimentar, este un post ușor, cu multe dezlegări la consumul de pește. Desigur, un post alimentar autentic nu se ține cu substituți artificiali, sintetici, doar să avem senzația că postim, dar hrana să fie gustoasă și nesănătoasă. Hrana de post trebuie să fie crescută doar pe pământ,  cât mai autentică, aproape de forma inițială. Cel mai important, însă, este aspectul sufletesc, să fim mai buni, mai iubitori, rugători, filantropi, sensibili la oamenii aflați în dificultate, în jurul nostru", a declarat acesta. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.1459 secunde