Papirusuri, pergamente și manuscrise vechi la Constanța

326
Papirusuri, pergamente și manuscrise vechi la Constanța - papirusuri-1555511730.jpg

Articole de la același autor

Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu autoritățile locale, organizează duminică, 21 aprilie, începând cu ora 11.00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța", un eveniment special. În acest loc va avea loc lansarea unei colecții de 100 de volume intitulate "Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi", demers editorial ce ar putea completa și chiar rescrie istoria acestor meleaguri (Dobrogea).

Lucrările conțin cele mai spectaculoase, valoroase și remarcabile papirusuri, pergamente și manuscrise, din peste 70 de mari arhive ale Europei și Statelor Unite, însemnând Vatican, Milano, Florența, Napoli, Berlin, München, Heidelberg, Koln, Dresda, Leipzig, Berna, Zürich, Viena, Madrid, Paris, Londra, Princeton, New York etc.

"În principal, documentele privesc bogata și fascinanta istorie și spiritualitate din Dobrogea. Găsim în aceste cărți papirusul din anul 106 (când încă trăia Decebal) al lui Traianus Germanicus Dacicus, cele mai vechi manuscrise păstrate din «Tristele și Ponticele» lui Ovidius (exilat în Tomis), patru din cele șase manuscrise străvechi, dinainte de anul 1000, din «Cosmographia» lui Aethicus Histricus, zeci de manuscrise din Dionysius Exiguus și Ioan Cassian. Sunt publicate și actele martirilor vestiți ai Dobrogei: Dassius și Zoticus, precum și hărți de la anul 1000, cu litoralul dobrogean. De asemenea, se regăsesc aici pergamentele și manuscrisele cu numele, faptele și gândurile episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului începând cu secolul III până în secolul XI. Unele dintre aceste documente sunt vechi de două milenii. Toate aceste mărturii scrise sunt scoase la lumină în exclusivitate, prin imensul efort științific al prof. dr. Constantin Barbu și prin ajutorul moral și material al Înaltpreasfinției Sale Teodosie, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului", au declarat reprezentanții Arhiepiscopiei.

Festivitatea va începe prin oficierea Sfintei Liturghii începând cu ora 8.15, urmând ca în jurul orei 11.00 să înceapă evenimentul lansării, unde sunt invitați să participe, în jurul ierarhilor din Dobrogea, invitați de seamă, personalități ale vieții culturale și științifice, numeroși profesori universitari, oficialități din județele Constanța și Tulcea și alți invitați de seamă.

Precizăm că evenimentul are loc cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la primirea dumnezeiescului dar al arhieriei și la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească la Tomis a IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Stire din Cetățenești : Evenimente dedicate Unirii Principatelor
Pagina a fost generata in 0.2659 secunde