Ortodocșii îl cinstesc pe sfântul Fanurie

320
Ortodocșii îl cinstesc pe sfântul Fanurie - sfantulfanurie-1566592492.jpg

Articole de la același autor

Luni, 27 august, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Fanurie. Mai mult decât atât, acesta este cel de-al doilea hram al bisericii grecești din Constanța, primul fiind Schimbarea la Față. 


Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au precizat că Sfântul mucenic Fanurie este un sfânt grec cinstit de către comunitatea greacă din Constanța încă din secolul al XIX-lea. Din păcate, nu se știe sigur locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă este reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. La ora actuală, cultul său este foarte răspândit în comunitatea greacă, fiind considerat sfânt făcător de minuni. 


O istorisire amintește că, prin anul 1500, niște păstori au descoperit o peșteră luminată de o flacără. Înainte de a se întoarce la casele lor au ajuns, cu efort, în râpa unde se afla peștera, iar acolo au găsit moaștele sfântului și o piele de animal pe care îi era povestită viața.


El era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și după moartea tatălui, a descoperit că mama sa dansa într-un local, pentru a le asigura hrana. Din acel moment, Fanurie a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune.
Tradiția spune că, pentru mântuirea mamei, Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință. Chiar în momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfântul s-a rugat ca tot cel ce se roagă pentru mama lui să fie miluit de către Dumnezeu. "O tradiție locală cere ca rugăciunea să fie însoțită de o turtă făcută din nouă ingrediente, care se împarte, după binecuvântarea preotului, săracilor", au declarat specialiștii Arhiepiscopiei. 


Tot cu prilejul cinstirii Sfântului Fanurie, marți, 27 august, de la ora 8.30, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie în biserica "Schimbarea la Față", situată pe strada Mircea cel Bătrân nr. 36.


Totodată, în perioada 25 - 27 august, credincioșii vor putea cinsti aici moaștele Sf. Apostol Andrei, aduse spre închinare de la mănăstirea "Peștera Sfântului Apostol Andrei".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4383 secunde