Monede din epoca romană timpurie, la Muzeul de Istorie

247
Monede din epoca romană timpurie, la Muzeul de Istorie - monede2-1564946993.jpg

Articole de la același autor

Unul dintre exponatele ce trebuie, neapărat, vizionate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie este un tezaur monetar roman descoperit în timpul mutării unui gard de proprietate din satul Casicea. Tezaurul, păstrat inițial într-un vas (cană) datând din epoca romană timpurie, este format din 149 de denari romani republicani și imperiali (sec. III a.Chr. - I p. Chr.).
"Îngroparea acestui tezaur, ca și a altor asemenea descoperiri din Dobrogea, pare a putea fi pusă pe seama raidurilor populațiilor nord-dunărene (ulterior expediției lui Tiberius M. F. Plautius Silvanus Aelianus desfășurată în vara anului 62 p. Chr. sau nu mult după aceea), evenimente petrecute în a doua jumătate a secolului I p. Chr., cu precădere în anii dinastiei Flaviilor. Respectivele raiduri par a fi străbătut spațiul dobrogean de la nord la sud, mai ales prin partea sa centrală", au declarat muzeografii. 


Un alt artefact de o deosebită importanță pentru vestul Pontului Euxin în perioada romană timpurie este inscripția în limba greacă descoperită în anul 2012, în comuna Săcele, care provine probabil de la Histria.


Reprezentanții MINAC spun că decretul datează din timpul împăratului Tiberius, putând fi plasat mai exact între anii 18-19 p.Chr. Importanța textului, au explicat, ei, constă mai ales în confirmarea unor informații transmise prin opera poetului Ovidius, exilat la Tomis. 


Conținutul inscripției oferă suficient temei pentru afirmații referitoare la statutul atât de discutat al cetății Histria în perioada romană, dar și la instaurarea puterii romane în zona litorală a Dobrogei antice. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4327 secunde