Mâine, mare sărbătoare religioasă. Catedrala din Constanța, la ceas aniversar

1805
Mâine, mare sărbătoare religioasă. Catedrala din Constanța, la ceas aniversar - hram2-1530115274.jpg

Articole de la același autor

Mâine, 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, zi ce coincide cu sărbătorirea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Constanța. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Teodosie îl va avea oaspete pe IPS Alexei, arhiepiscop de Balta și Ananiev. Cei doi ierarhi, împreună cu preoți și diaconi, vor oficia slujba de Sfințire Mică a Apei (Aghiasma Mică), începând cu ora 6.00, urmată, de la ora 6.30, de Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 8.00, vor săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară. 


În această zi, credincioșii vor putea cinsti și moaștele Sf. Mucenițe Sofia cu fiicele ei, Elpis, Agapis și Pistis, aduse din Mitropolia Tesalonicului, Grecia, cu binecuvântarea IPS Antim, Mitropolit al Tesalonicului, de o delegație condusă de către arhimandrit Antonios Pakalidis.
 
★ ★ ★


Catedrala a fost zidită între anii 1883-1885, dar a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind restaurată între anii 1946-1950. Aceasta a fost repictată în stil neobizantin cu decorațiuni și motive naționale românești, iar mobilierul a fost executat după desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de către casa "André Doré". 


În prezent, catedrala adăpostește moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de către preotul Dimitrie Popescu, în anul 1931, dar și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. 


În plus, Catedrala Arhiepiscopală are statut și regim de mănăstire, din anul 2002. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3558 secunde