Lacrimi și suspine la Evaluarea Națională. 1.500 de candidați nu au reușit să ia media 5!

1343
Lacrimi și suspine la Evaluarea Națională. 1.500 de candidați nu au reușit să ia media 5! - fotofondevaluareanationala-1561500485.jpg

Articole de la același autor

Ce-a fost mai greu a trecut! Absolvenții de clasa a VIII-a au aflat, ieri, la orele prânzului, notele de la Evaluarea Națională. Unii s-au bucurat, alții au plâns cu lacrimi amare ori s-au îndârjit să creadă în pregătirea lor și au depus contestații. Emoțiile continuă, însă, căci urmează repartizarea computerizată și admiterea la liceu. 


Rezultatele la Evaluarea Națională 2019 au fost făcute publice, ieri, după patru zile de așteptare. Ministerul Educației Naționale i-a ținut pe jar pe toți, și pe elevi și pe părinți, și a publicat rezultatele pe site abia cu șapte minute înainte de expirarea termenului limită, la ora 11.53. Au urmat clipe de nerăbdare, lungi cât un an, până când fiecare și-a văzut notele. 


În premieră pentru județul Constanța, 24 de absolvenți de clasa a VIII-a au reușit performanța de a lua 10 pe linie. Ei au obținut note maxime atât la proba scrisă la limba și literatura română, cât și la proba scrisă la matematică. 


Este vorba despre Anca Ioana Andrieș, de la Liceul Teoretic "Traian" Constanța, Maria Cristina Bărbulescu - Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța, Amela Bechir - Școala Gimnazială "Lucian Grigorescu" Medgidia, Vlad Gheorghe Cătană - Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Andra Cocea - Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Delia Constantinescu - Școala Gimnazială nr. 43 "Ferdinand" Constanța, Andrei Culerda - Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța, Ana Ioana Deca - Școala Gimnazială "Adrian V. Rădulescu" Constanța, Costin Alexandru Grasu - Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Sonia Andreea Ștefania Iani - Liceul Teoretic "George Călinescu" Constanța, Ștefania Iordachi - Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Ioana Maraloi - Liceul Teoretic "Traian" Constanța, Emma Iulia Măciucă - Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța, Ingrid Memet - Școala Gimnazială "Spectrum" Constanța, Elena Munteanu - Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Ana-Maria Peagu - Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Robert Ștefan Petcu - Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Ioana Popa - Școala Gimnazială nr. 7 "Remus Opreanu" Constanța, Ioana Susan - Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Andreea Bianca Ștefan - Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu, Aida Ștefania Teleanu - Școala Gimnazială nr. 29 "Mihai Viteazu" Constanța, Ana Sophia Teodoru - Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța, Alexia Maria Tudorancia - Școala Gimnazială "Adrian V. Rădulescu" Murfatlar și Miruna Gabriela Țancu - Școala Gimnazială nr. 23 "Constantin Brâncoveanu" Constanța. 


Procent de promovabilitate identic cu cel de anul trecut 
Chiar dacă au fost cu 11 medii de 10 mai multe decât anul trecut, procentul de promovabilitate la nivelul județului Constanța a rămas aproape identic - 71,30% anul acesta, față de 71,12 % în 2018. Conform datelor centralizate de ISJ Constanța, 3.845 de elevi au obținut medii peste 5.00. 1.548 de candidați nu au reușit să ia măcar media 5. 733 de candidați au luat între 5 și 5.99, 772 au luat între 6 și 6.99, 842 au luat între 7 și 7.99, iar 808 au luat între 8 și 8.99. Alți 666 de elevi au obținut medii între 9 și 9.99. Cele mai multe note de 10 au fost la matematică - 106, dar și la limba română s-au înregistrat 84 note de 10. 
Marea dezamăgire a multor candidați a fost matematica. Unii se așteptau deja la note mici, pentru că au recunoscut că li s-au părut dificile subiectele și nu prea s-au descurcat. Alții s-au trezit cu note chiar și cu două puncte mai mici decât cele pe care le estimaseră. 
"Mă gândeam că iau 8,50 - 8,70, dar am luat 6.50. Nu înțeleg unde să îmi fi scăzut atât de mult. Probabil că o să facem contestație. Pentru că la limba română am luat 9,05 și îmi iese medie foarte mică. Nici nu știu la ce liceu aș putea merge cu media asta", ne-a spus, printre lacrimi, o elevă de la Școala nr. 24 "Ion Jalea". 


"Bătaie" la sutime pentru un loc bun la liceu 
Imediat după euforia momentului, au început calculele pentru a prinde un loc la liceul mult dorit. Ierarhia județeană va fi publicată abia săptămâna viitoare, dar deja mulți știu la ce să se aștepte, pe baza mediilor de anul trecut. 


În mod cert, "crema" o vor lua liceele din topul județean, însă și această luptă pentru un loc la un liceu bun va fi acerbă, cu departajare la sutime. Ultima medie de intrare la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", la matematică-informatică, a fost 9,68, la științe ale naturii - 9,45, iar la umanist-științe sociale - 9.42. La Liceul Teoretic "Ovidius", ultima medie la profilul matematică - informatică, în anul 2018, a fost 9,40, iar la științe ale naturii - 8,93. Pe locul al treilea, în topul mediilor de intrare la admiterea de anul trecut, a fost Liceul "Traian", cu 9.11 la matematică-informatică, 8.95 la științe ale naturii și 8,92 la filologie. Urmează Colegiul Național "Mihai Eminescu", cu 8,76, ultima medie de intrare la matematică-informatică, 8.62 la științe ale naturii și 8.56 la filologie, Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu", cu 8,35 ultima medie la mate-info, Liceul Teoretic "Decebal" cu 8,25 ultima medie la mate-info și Liceul Teoretic "Lucian Blaga", cu 7,88 - ultima medie la mate-info. 


La coada clasamentului județean, se află 1.548 de elevi care nu au reușit să ia nici măcar media 5. Aceștia, alături de alți aproximativ 134 de absenți, abia dacă vor acoperi o parte din cele 2.480 de locuri disponibile în învățământul profesional, în clasa IX-a, pentru anul școlar 2019 - 2020. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4692 secunde