Iohannis a promulgat legea referitoare la reducerea numărului de ore în învățământ

342
Iohannis a promulgat legea referitoare la reducerea numărului de ore în învățământ - pozainvatamint2-1574085071.jpg

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 care se referă la reducerea numărului de ore din învățământ.

Proiectul de lege referitor la reducerea numărului de ore din învățământ a fost adoptat inițial anul trecut de Parlament, însă el a fost retrimis spre reexaminare de președinte.

În 21 octombrie 2019, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, menținând prevederea contestată de președintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, dar a fost amânată intrarea în vigoare până în anul școlar 2020-2021.

Potrivit legii, "numărul de ore alocat disciplinelor din planurile cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate".

Această prevedere intră în vigoare începând cu anul școlar 2020-2021.

Legea stipulează și introducerea unor sesiuni de pregătire a personalului didactic asupra problemelor legate de violența psihologică - bullying, în vederea dobândirii de competențe în identificarea acestora și a capacității de aplicare a unor strategii educaționale potrivite.

Potrivit legii, violența psihologică - bullying-ul este acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale".

Legea mai prevede că "unitățile de învățământ preuniversitar au obligația de a înscrie persoanele care nu dețin un cod numeric personal". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5559 secunde