Începe admiterea la liceu. Candidații la liceele vocaționale susțin primele probe

513
Începe admiterea la liceu. Candidații la liceele vocaționale susțin primele probe - incepeadmiterea-1557857897.jpg

Articole de la același autor

Admiterea la liceu debutează, astăzi, cu primele probe de aptitudini. Conform calendarului aprobat la începutul anului școlar 2018 - 2019 de Ministerul Educației Naționale, în zilele de 13 și 14 mai, elevii s-au înscris pentru a susține aceste probe, care vor avea loc astăzi, mâine și poimâine, în toate liceele vocaționale. 


Deși inițial au existat zvonuri că aceste probe nu vor mai avea loc în această etapă, ci în luna iunie, reprezentanții Ministerului Educației au transmis, în cursul zilei de ieri, că nu se produce nicio modificare a datelor. 
"Ministerul Educației Naționale informează actorii principali ai sistemului de învățământ că este și rămâne în vigoare, în continuare, calendarul admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2019 - 2020, prevăzut în Anexa nr. 1 a Ordinului nr. 4.829/2018 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat. Probele de verificare a aptitudinilor și a cunoștințelor de limbă modernă și maternă se vor desfășura în perioada 15 - 17 mai. Totodată, mișcarea personalului didactic se realizează după calendarul deja aflat în vigoare, conform Ordinului nr. 5.460/2018, modificat prin Ordinul nr. 3.886/11.04.2019", se arată într-un comunicat transmis ieri după-amiază și semnat de Biroul de Comunicare al MEN. 
Încă de luni seară, sindicatele din învățământ au tras un semnal de alarmă că "Ministrul Educației dinamitează admiterea la liceu!", prin Ordinul nr. 3.995, emis pe 13 mai 2019, prin care schimba calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare. 


"Actul normativ nu a fost discutat, în prealabil, cu niciun partener social. Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea Națională. De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal. Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi (n.r. - marți, 14 mai) s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte", a declarat Dragoș Constantin Neacșu, reprezentantul Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret". 


Ce pune la cale ministrul Ecaterina Andronescu 
Ulterior, ministrul Ecaterina Andronescu a retras ordinul respectiv și a anunțat că admiterea se va susține conform calendarului stabilit în 2018. Tot sindicatele spun însă că planurile șefei de la Educație sunt destul de controversate și că se intenționează reducerea drastică a numărului de clase la liceele teoretice. 


"Am luat act de intenția Ministerului Educației Naționale de a transforma un număr important de clase teoretice din învățământul liceal în clase de școală profesională, peste 500 la nivel național. Numai în municipiul București, numărul acestor clase supuse procesului de transformare este de peste 170, ceea ce reprezintă 47% din totalul claselor de început de nivel liceal și profesional. Departe de noi ideea de a contesta necesitatea existenței unui număr mai mare de clase de învățământ profesional și profesional dual. Însă, această «transformare» din teoretic și tehnologic în profesional trebuie realizată în condiții de legalitate și la momentul oportun", mai susține Dragoș Constantin Neacșu. 


Acesta atrage atenția că procedurile privind planurile de școlarizare la nivelul unităților de învățământ și inspectoratelor școlare s-au încheiat de mult timp, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației. Încadrările cu personal au fost realizate la nivelul unităților de învățământ, mișcarea personalului didactic fiind în plină desfășurare, cu o serie de etape deja finalizate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4789 secunde