Hram la mănăstirea Dervent. Credincioșii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci

297
Hram la mănăstirea Dervent. Credincioșii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci - credinciosii-1568414093.jpg

Articole recomandate

În acest weekend, Biserica Ortodoxă cinstește Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare mare în rândul credincioșilor. Evenimentul are loc, în fiecare an, la data de 14 septembrie. Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului, aceasta face referire la două momente importante din istoria Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. 


"Primul moment a fost înălțarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie 335, de către patriarhul Macarie. Evenimentul a fost prilejuit de rezultatele campaniei arheologice de găsire a lemnului Sfintei Cruci, campanie coordonată de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.


Al doilea moment este tot o înălțare solemnă a lemnului Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului. Evenimentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perși, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius, după ce perșii o luaseră ca pradă de război la cucerirea Ierusalimului din anul 615. La început, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a avut un caracter local, dar până în secolul al XI-lea s-a generalizat în întreaga Biserică", au precizat aceștia.


Preoții  mai spun că Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post, pentru că amintește de patimile, răstignirea și moartea pe Cruce a Mântuitorului, precum și de purtarea spirituală a crucii, ca jertfă, de către fiecare credincios.


Cu acest prilej, sâmbătă, 14 septembrie, începând cu ora 9.30, Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, cu prilejul unuia dintre hramuri. Imediat după aceea, el va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire mică a apei. 


Se spune că istoria Crucilor de la Dervent poate fi reconstituită, în mod special, numai cu ajutorul povestirilor din popor, transmise din generație în generație. Astfel, tradiția vorbește despre patru creștini care au fost condamnați la moarte de către conducătorul cetății Dervent. Aceștia au fost duși în arenă și supuși unor torturi greu de imaginat. Pe locurile unde au fost martirizați au fost găsite patru pietre crescute în formă de cruce. Din nefericire, nu se cunoaște anul exact în care a avut loc martirajul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7801 secunde