Haideți la Sărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene!

442
Haideți la Sărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene! - traditii3-1568236835.jpg

Articole de la același autor

Timp de patru zile, în perioada 19-22 septembrie, Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" din Constanța organizează Sărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene. Organizatorii spun că evenimentul va avea loc la Pavilionul Expozițional, loc în care constănțenii vor avea ocazia de a lua parte la o mulțime de activități, ce presupun elementele de cultură creativă, cum ar fi meșteșugurile, dar și tradițiile populare care transmit valori și creează punți de legătură între generații. 


"Un loc aparte în cultura românească îl ocupă meșteșugurile populare. Țesutul la război, torsul lânii, împletitul, pescuitul, prelucrarea lemnului și a pieilor, arta ceramicii și cea gastronomică, sunt câteva dintre îndeletnicirile care încă se mai practică în Dobrogea și a căror existență viitoare este strâns legată de gradul în care sunt percepute pe scară largă. Pavilionul Expozițional Constanța va fi animat de ateliere, centre de expoziție și puncte demonstrative, prin care publicul va putea să redescopere meșteșugurile tradiționale", a declarat Doina Voievozeanu, directorul Centrului "Teodor Burada".
Ca urmare, în fiecare dintre aceste zile puteți participa la o serie de ateliere de pielărie, de obiecte din lemn din perioada romanilor și până în zilele noastre, ateliere de țesut, de torsul lânii și de cusut, dar și demonstrații culinare din bucătăria dobrogeană realizate de gospodinele din Cumpăna. 


De asemenea, la fața locului vor fi expuse două cuptoare autentice dintre care un cuptor de pâine realizat de către meșterii populari din Canlia, comuna Lipnița și un cuptor de arderi arhaice, realizat de Florentin Sârbu, profesor în cadrul Centrului Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" și elevii săi de la clasa de ceramică. 


Reprezentanții instituției spun că întreaga construcție a acestui cuptor arată reconstituirea fluxului tehnologic (ardere, pastă ceramică) al unei arderi a vaselor din lut. De asemenea, un pas important în evoluția meșteșugului ceramic îl constituie momentul când olarii au observat că, în funcție de modul cum se conduce o ardere, vasele obținute pot avea nuanțe diferite, prin aceasta realizându-se cele două tipuri de ardere (oxidantă și reducătoare), care au ca finalitate doar un aspect diferit al vaselor, fără afectarea calității acestora.


În plus, în cadrul programului "Salvăm apele române", Ivan Patzaichin va organiza câteva demonstrații de construit canotca și plimbări pe lacul Tăbăcăriei. Desigur, din program nu vor lipsi nici muzica și dansul, fiecare seară urmând a fi încheiată de programe artistice susținute atât de ansambluri folclorice, cât și de trupe și artiști recunoscuți la nivel național.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.277 secunde