"Grazia" lui Mircea Țuglea, lansată post-mortem

508

Articole de la același autor

Week-end-ul care tocmai s-a încheiat a adus cu sine o nouă lansare de carte. De data aceasta, este vorba despre o lucrare post-mortem, "Grazia" lui Mircea Țuglea, căreia autorul i-a acordat o atenție specială până în ultima zi.

După lansarea de luna trecută, de la Constanța, cartea a fost lansată acum și la Brașov, eveniment la care a participat și soția regretatului scriitor, Camelia Țuglea. În ceea ce privește subiectul acestui roman, el pornește, printr-un «punct de fugă», de la jumătatea anilor 1990, din Austria.

"Trebuie să menționez că în acea perioadă mă aflam în Austria, studiind literatura comparată și germanistica, la Universitatea din Viena și cunosc peisajul acelor ani, nu numai cultural, dar și politic, foarte bine. Cu toate acestea, romanul nu este unul autobiografic, acțiunea lui se desfășoară atât în Austria (Viena, Graz, Linz, Freistadt), cât și în România sau în alte spații geografice. După aproape 20 de ani (moment care ar coincide, deci, cu cel al bursei din Graz), după traversarea atâtor planuri tangente ale realului, pe care cititorul poate să le atribuie «supra-lucidității» sau să le considere «adevărate», cu alte cuvinte să aleagă să creadă că se petrec doar în planul mental al personajului sau că s-au petrecut în «realitate» - așadar după 20 de ani personajul se întoarce în Austria, încercând să reconstituie Grazia, starea sa de grație de atunci, trecutul, «punctul de fugă», «adevărul». Și să spună, prin toate acestea, un Grazie («mulțumesc»)", a scris Mircea Țuglea.

Reamintim că poetul, publicistul și criticul literar a decedat în luna august a anului trecut. Mircea Țuglea avea doar 43 de ani și a pășit în lumea celor drepți sub ochii disperați ai soției lui, murind înecat în Marea Neagră, în dreptul plajei Modern din Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 27 Octombrie 2017
Stire din Cultură-Educație : "Bravii noștri veterani de război"
Pagina a fost generata in 0.4624 secunde