Fondurile colectate de la părinți asigură funcționarea normală a școlilor. "Contribuția este voluntară!"

1528
Fondurile colectate de la părinți asigură funcționarea normală a școlilor.

Articole de la același autor

Părinții din Constanța asigură o mare parte din funcționarea unităților de învățământ. Obiceiul colectării de fonduri pentru educație este încă prezent în școlile din municipiu. Aceștia se îngrijesc atât de consumabile, cât și de premierea olimpicilor și asigurarea pazei școlii. În timp ce directorii spun că inițiativa le aparține părinților și că nu fac presiuni pentru strângerea de bani, reprezentanții elevilor cer stoparea acestei practici.


Vicepreședintele Asociației de Elevi Constanța, Roxana Ioana Șerban, a făcut public un tabel de la Liceul "Traian" pe care apare o evidență a banilor ce sunt strânși de către asociația de părinți a liceului pentru acoperirea cheltuielilor privind paza școlii și alte materiale precum roll-up-uri pentru zilele școlii, bani pentru serbări, detergenți, etc. "În acest document se regăsește suma pe care fiecare clasă o «datorează», ea fiind raportată la numărul de elevi pe clasă, înmulțit cu suma de 100 de lei per elev. «Fondul școlii» și «fondul clasei» sunt deja fenomene bine împământenite în sistemul de învățământ românesc, astfel că deja s-a creat o regulă nescrisă ca părinții să plătească lunar, semestrial sau anual sume de bani din bugetul propriu pentru ca asociațiile de părinți să achiziționeze materiale ce țin de actul didactic, markere, bureți, foi A4, etc., materiale de curățenie, contractarea firmei de pază a liceului, precum și alte cheltuieli pe care unii directori le cer din partea asociației de părinți ce gestionează fondurile. Conform Legii Educației, cheltuielile de acest tip sunt asigurate pe deoparte din bugetul de stat al Ministerului Educației Naționale, pentru bunuri și servicii, iar, pe de altă parte, cheltuielile ce țin de renovări, asigurarea pazei, precum și investiții în clădirea școlii, banii trebuie asigurați din bugetul local, de către primărie", explică vicepreședintele AEC.


Astfel, asociațiile de părinți au un buget paralel celui unității de învățământ, ele reprezentând organizații neguvernamentale private. Acestea nu sunt supuse procedurilor de achiziție publică, motiv pentru care contractarea unor firme de pază, spre exemplu, poate fi făcută în mod arbitrar.


"Nu au existat presiuni din partea conducerii liceului!"
Contactat telefonic, directorul Liceului "Traian", prof. Gabriela Costea, ne-a explicat că situația prezentată este de anul trecut, când nu se afla la conducerea unității de învățământ, dar a recunoscut că și anul acesta paza va fi asigurată tot cu sprijinul asociației de părinți. "Cei de la Asociația Elevilor au postat un așa-zis document, care nu are nicio semnătură, nicio ștampilă, niciun antet, nimic. Este o situație financiară, bănuiesc, a asociației de părinți, care este o asociație legal constituită, independentă de școală și dumnealor au dreptul legal să se organizeze după cum prevede legea. Asociația înțelege să susțină școala, potrivit ROFUIP și cadrului legal în vigoare. Nu suntem de acord cu strângerea fondurilor școlii, clase, etc, dar nimeni nu poate să interzică unei asociații sau unei persoane fizice să facă o donație. Până la urmă, toate aceste lucruri sunt în beneficiul elevilor. Eu cred că este un gest frumos să-i premiem pe elevii olimpici, să le oferim un stimulent și încercăm și noi să-i motivăm cumva, nu doar prin diplome și vorbe frumoase. Iar copiii noștri chiar merită și o recunoaștere de genul acesta", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Gabriela Costea.


Directorul Liceului "Traian" susține că nu există presiuni asupra asociației părinților privind colectarea de fonduri. "Inițiativa le aparține părinților. Nu este nicidecum vorba de vreo presiune. Anul acesta, la fel, asociația de părinți a contractat o firmă de pază pe care o plătesc din fondurile asociației, având în vedere că potrivit Legii nr. 333 din 2003, privind paza obiectivelor, bunurilor și protecției persoanelor, școlile nu sunt administrate practic de primărie. Primăria încearcă să rezolve niște probleme de genul acesta, dar, părinții, pentru a-și proteja copiii, au decis să angajeze o firmă de pază. Școala nu este implicată în activitatea asociației de părinți, sub niciun aspect", a adăugat prof. Gabriela Costea.


"Nu putem să nu ne implicăm!"
Reprezentanții Asociației de Părinți "Liceul Traian" spun că toate deciziile s-au luat prin consultarea părinților în cadrul întâlnirilor și adunărilor generale, iar contribuția financiară este voluntară. "Asociația noastră s-a constituit pe cadrul legal, celebrul ROFUIP, care spune clar că atunci când se consideră necesară sprijinirea unor activități desfășurate de unitățile de învățământ, părinții se pot constitui în asociație. Noi susținem ceea ce este mai bine pentru copii. Noi utilizăm ceea ce se numește cotizația la asociația de părinți. Cuantumul se stabilește în adunarea generală a părinților, în fiecare an. Contribuția este voluntară. Când vine vorba despre proiectele, activitățile educaționale ale liceului nu putem să nu ne implicăm, să ne punem în valoare copiii", a precizat, pentru "Cuget Liber", Laura Samulesc, președintele Asociației de Părinți din cadrul Liceului "Traian".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.634 secunde