Cum arată Delta Dunării în ghidurile de arhitectură

350
Cum arată Delta Dunării în ghidurile de arhitectură - ghid-1516545987.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară din Constanța pune la dispoziția celor interesați un nou ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural, de data aceasta, cel din zona Delta Dunării.

Potrivit directorului instituției de cultură, Maria Magiru, ghidul se aplică în toate satele de pe teritoriul administrativ al mai multor localități situate în județul Tulcea. Dintre acestea, amintim: Ceatalchioi, Chilia Veche, Crișan, Mahmudia, Murighiol, Nufăru etc.

Așezate într-un spațiu natural pitoresc, satele din Delta Dunării se disting "ca prezențe ale spiritului practic și spiritului artistic", prin frumusețea locuințelor, unde albul zidurilor contrastează plăcut cu albastrul întâlnit la elementele de lemn și la soclurile caselor și cu învelitorile de stuf în două ape (uneori chiar și în patru) și frontoanele decorative.

În Deltă, a precizat Maria Magiru, locuințele au și învelitori din olane sau țiglă, în două sau patru ape. Printre materialele tradiționale folosite, mai sunt întâlnite structurile din paie și lut.

"Pereții locuințelor sunt groși, realizați din chirpici sau ceamur. Pe alocuri, se mai folosesc și tehnicile «pe furci» și paiantă, cu stâlpi de stejar sau de salcâm între care se fixează legături de pământ și se țes nuiele, iar golurile sunt umplute (prin batere) cu lut amestecat cu paie. Pentru zidăria portantă se mai pot folosi cărămida și lemnul, alături de chirpici. Fundațiile caselor sunt făcute din ziduri mixte groase din piatră sau din lemn. Piatra se găsește în zonele limitrofe ale Deltei, fiind folosită mai ales odată cu dezvoltarea transportului pe Dunăre", a explicat Maria Magiru.

În ceea ce privește decorațiile fațadelor, acestea constau în ancandramente la ferestre, pazii de lemn și capiteluri simplificate la stâlpii de lemn ai prispelor și în decorațiile specifice timpanelor. Lemnul este tratat cu ulei de in, iar culorile predominante, pe lângă alb, sunt nuanțele vii de albastru și verde.

Menționăm că o particularitate a locuințelor din Delta Dunării o constituie prezența băii lipovenești (bania), o saună tradițională în construcție separată, alipită sau nu celei principale.

De asemenea, o altă particularitate, dar care ține de interiorul locuinței, de această dată, îl constituie lijanca, un fel de pat de pământ, construit lângă sobă, racordat la fumurile ei, care se încălzește în timpul iernii odată cu aceasta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0277 secunde