Copii lăsați fără corn și lapte! "Autoritățile județene sunt incompetente!"

989
Copii lăsați fără corn și lapte!

Articole de la același autor

Sunt mai bine de cinci săptămâni de când a început școala, dar elevii din județul Constanța încă nu primesc nici corn, nici lapte. Programul este încă în proceduri și licitații, așa că nici măcar nu se știe când va fi demarat.

Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a celor peste 2,55 de milioane de elevi din România, atrage atenția asupra incompetenței unora dintre autoritățile județene în contextul implementării programului "Laptele și cornul". Deși consiliile județene au sarcina de a contracta firme pentru asigurarea derulării programului, ce face parte din pachetul de măsuri pentru reducerea abandonului școlar care, la momentul actual, este de aproape 19%, unele autorități județene tergiversează procesul prin care produsele alimentare ajung la elevii din mediile dezavantajate și din anumite categorii socio-economice. Astfel, ținta europeană de a reduce abandonul școlar la sub 10% până în anul 2020 este din ce în ce mai departe de realitatea românească.

"Dintre autoritățile județene incompetente, le enumerăm pe cele din Constanța, Covasna, Dolj, Mehedinți, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Teleorman și Vâlcea. Pentru ca nepăsarea acestora să fie amplificată, din informațiile pe care le deținem, în unele zone distribuția va începe abia după 10 ianuarie 2019, la patru luni după deschiderea școlilor", precizează cei de la Consiliul Național al Elevilor.

Piedici în calea educației…

Totuși, acesta nu e singurul aspect care poate împiedica accesul la educație. Reprezentanții elevilor se declară dezamăgiți de greva transportatorilor din data de 11 octombrie, având în vedere numărul ridicat de elevi care sunt nevoiți să facă naveta zilnic, între domiciliu și unitatea de învățământ. Aceștia pun sub semnul întrebării legitimitatea intereselor din spatele acestei acțiuni și solicită patronatelor din domeniu să ia în calcul interesul suprem al beneficiarilor primari ai educației. Cel puțin câteva sute de elevi nu au participat în ziua de joi la cursurile școlare, din cauza incertitudinii privind circularea mijloacelor de transport în comun.

"Este penibil cum elevilor le sunt puse piedici chiar de către cei care ar trebui să le faciliteze accesul la educație. Atragem atenția asupra faptului că unele consilii județene sunt foarte consecvente în a întârzia cu atribuirea contractelor pentru programul «Laptele și cornul», unele dintre acestea reușind să repete performanța de a tărăgăna distribuirea alimentelor câteva luni de la începutul anului școlar", este de părere Petru Apostoaia, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Încă se licitează, până pe 5 noiembrie

Reamintim că, în județul Constanța, procedurile pentru atribuirea contractelor pentru corn și lapte sunt în derulare.

"Anunțul s-a trimis conform legii și către J.O.U.E. (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene) pentru validare, având în vedere că valoarea estimată a acordului cadru este mare, iar la selecția de oferte pot participa ofertanți din toată Uniunea Europeană. Data limită de deschidere și selectare a ofertelor este 5 noiembrie 2018, ora 15", a declarat, pentru "Cuget Liber", administratorul județului Constanța, Mirela Matichescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9739 secunde