Comorile Muzeului de Istorie Constanța

203
Comorile Muzeului de Istorie Constanța - pahar1-1563292479.jpg

Articole de la același autor

În cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, puteți admira, la acest moment, o serie de obiecte integrate ritualului de înfrumusețare al femeii antice. Cele șapte artefacte conservate în depozitele instituției sunt reunite sub numele "Mundus muliebris".

Reprezentanții muzeului precizează că aceste instrumente de înfrumusețare au fost utilizate de femei încă din antichitate. Împreună, acestea ilustrează o mică parte din universul feminin din antichitate: tehnici de înfrumusețare prin utilizarea de cosmetice (pyxis din marmură - recipient pentru păstrarea cosmeticelor sau a bijuteriilor, trei unguentaria din sticlă - flacoane utilizate pentru păstrarea substanțelor cosmetice ușor volatile) sau alte ustensile specifice procesului de înfrumusețare (doi piepteni din perioade istorice diferite, unul roman timpuriu, iar celălalt bizantin, o oglindă de mână). Alături de acestea, în muzeu se mai află un recipient din sticlă deosebit, denumit generic "Paharul cu reprezentări mitologice". Artefactul este de obicei inclus în expoziția permanentă a muzeului, în prima sală a secțiunii Tezaur. Evidențierea piesei se leagă nu numai de calitatea sa artistică extraordinară, ci și de personificarea iernii în unul dintre cele patru registre ale paharului, potrivită anotimpului.

"Originea legendară a sticlei ne este transmisă de Plinius cel Bătrân, care o pune pe seama întâmplării. În timpul unui popas, un grup de negustori de silitră și-au sprijinit vasele în care făceau mâncare pe bulgări de silitră, din încărcătura vasului, care, aprinzându-se în contact cu focul, s-au amestecat cu nisipul de pe țărm și au dat astfel naștere șuvoiului lichid din care se pregătește sticla. Informația, dovedită a fi neconformă cu realitatea, este corectată de cercetători, care conchid că apariția prelucrării materialului vitric își are începuturile în ultima etapă a epocii Bronzului târziu, în Mesopotamia, cele mai vechi descoperiri datând din secolul XV a. Chr. Cum era firesc, din același areal provine și cel mai vechi text referitor la procesul tehnologic aplicat pentru prelucrarea specializată a sticlei, a celei de culoare roșie mai exact", au explicat muzeografii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5456 secunde