Colegiul Tehnic "Tomis" riscă să dispară. "Ne-au mai dat o singură clasă a IX-a!"

6482
20
Elaborarea planului de școlarizare pentru anul următor a început să întărâte spiritele în rândul liceelor din Constanța. Actuala conducere a Inspectoratului Școlar Județean Constanța a fost somată de Ministerul Educației să modifice proiectul elaborat de fostul inspector școlar general Petrică Miu și să reducă numărul de clase, iar tăierile au născut, imediat, nemulțumiri. 


Primii care au reacționat sunt profesorii de la Colegiul Tehnic "Tomis", unde, din septembrie 2018, este prevăzută o singură clasă a IX-a, și nu două, așa cum solicitaseră inițial.


Supărați că actualul inspector școlar general, Gabriela Bucovală, le-a redus clasele, o parte din profesorii de la Colegiul Tehnic "Tomis" a protestat, ieri, în incinta ISJ Constanța. "Înarmați" cu afișe, aceștia au obținut o întrevedere cu Gabriela Bucovală și cu inspectorul școlar general adjunct Alina Codreanu, în speranța că le vor convinge să le aprobe două clase de-a noua.


"Ați dat la liceele teoretice în neștire și acum spuneți că nu mai aveți clase pentru alții. Ne-ați tăiat o clasă din cele două de zi pe care noi le-am propus, iar atitudinea ISJ este tendențioasă la adresa liceului nostru, înființat în anul 1930. Am venit la dumneavoastră pentru că, dacă veți continua această politică de tăiere a claselor, liceul nostru va dispărea. Nu înțelegem de ce la alte licee tehnologice sunt mult mai multe clase, unele au câte cinci, câte șase clase a IX-a, iar la noi aprobați doar una singură. Este cerere de specialiști pe piața muncii, iar dumneavoastră vreți să desființați liceele tehnologice. Dați altor licee mai puține clase și împărțiți echitabil pentru toată lumea. Nu-i faceți pe toți ospătari. Noi avem specializări în construcții, în mecanică, în electronică. Este nevoie și de astfel de oameni", i-a spus prof. Naznie Mustafa șefului ISJ Constanța.


"Rămâne numărul de clase de anul acesta!"


Gabriela Bucovală le-a explicat tuturor că nu este vorba despre o tăiere a numărului de clase, ci de o păstrare a numărului actual. 


"Pe data de 7 februarie 2018, am primit de la Ministerul Educației solicitarea de a analiza planul de școlarizare transmis de predecesorul meu, deoarece numărul de locuri propuse nu este în concordanță cu numărul de elevi, iar un exemplu care era dat făcea referire la numărul de clase a IX-a propuse, care era mai mare decât numărul de elevi înscriși în clasa a VIII-a în prezent. Astfel, am tăiat patru clase de la liceele teoretice și vocaționale, iar, pentru liceele tehnologice, Consiliul de Administrație al ISJ Constanța a decis ca toate unitățile să rămână cu același număr de clase pe care îl au în prezent. Dumneavoastră îmi cereți o excepție, dar acest lucru ar însemna fie să iau de la alte licee, cărora chiar va trebui să le tai o clasă din cele pe care le au actualmente, fie să se depășească, din nou, numărul de clase, lucru care nu stă în decizia mea", a explicat Gabriela Bucovală.


La rândul său, inspectorul școlar general adjunct Alina Codreanu le-a prezentat profesorilor participanți la discuții situația admiterilor din ultimii ani. 


"De la admiterea din 2014 încoace, niciodată nu v-ați făcut clasele și nu ați avut suficienți elevi. Iar ulterior ați constatat că nu vă acoperiți normele. E mai bine să aveți clase reale sau virtuale?"


Admitere fără candidați


Deși susțin că nu ar fi o problemă ca la admiterea de la vară să acopere două clase a IX-a, cifrele îi contrazic pe profesori. Pe site-ul Ministerului Educației cu admiterile la liceu din ultimii ani, se vede clar că în anul 2014, când au fost solicitate și aprobate trei clase a IX-a, cu câte 28 de locuri la construcții, instalații și lucrări publice, electric și mecanică, au fost repartizați 13, cinci, res-pectiv șapte candidați, neacoperindu-se, astfel, nici măcar două clase. În 2015, s-a renunțat la o clasă, cea de electric, și au fost repartizați câte 13 candidați la construcții și 23 de candidați la mecanică. În 2016, când au fost tot două clase, au fost repartizați câte 16 candidați la construcții și


12 la mecanică. Pentru admiterea din 2017, când a rămas doar clasa de construcții, instalații și lucrări publice, din cele 28 de locuri disponibile, au fost ocupate 27, ultima medie de admitere fiind 2.76.


La final, șeful ISJ Constanța a concluzionat că, deocamdată, lucrurile rămân așa cum s-a hotărât în Consiliul de Administrație, iar conducerea Colegiului Tehnic "Tomis" va trebui să găsească soluții pentru a atrage mai mulți elevi și de a se orienta mai mult pe specializări de școală profesională.


Rămâne însă întrebarea cum de o unitate de învățământ din centrul orașului Constanța, cu o tradiție în învățământul tehnologic, a ajuns să fie ocolită de elevi și părinți, fiind ultima pe listă în opțiunile acestora la finalul clasei a VIII-a. Cum de și-a pierdut atractivitatea Colegiul Tehnic "Tomis", într-un oraș unde se construiește foarte mult, unde angajatorii din port caută în permanență forță de muncă și se plâng că nu au de unde să o ia, unde turismul este una din ocupațiile principale și se confruntă cu o criză gravă de personal.


Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
oldie
15 februarie 2018
incerc sa inteleg

1. adica cu nota 2 eu ajung la liceu? cand dadeam eu de intrare la liceu sub 7 ma manca armata ca sa nu mai zic de urecheala de acasa acum ajung la Mircea si tata este mandru de mine? 2.tot din ziar inteleg ca este vorba de cateva clase care trebuie taiate dar la fel de bine cu ajustari viitoare totul poate functiona fara taieri. Nu imi este clar, dar cred ca de stricat este usor ..... tot din ziar: Este transmisă și rețeaua școlară și este transmis și planul de școlarizare. Noi le-am analizat și le-am calculat, judecând și în funcție de buget. De exemplu, la clasa a IX-a, sunt prevăzute 223 de clase, dar acestea reies din calcule. Nu este nicio depășire. Numeric, avem 218, dar trebuie să ținem cont și de elevii veniți anul trecut din alte județe și mai trebuie să punem vreo două clase în plus. Era perfect planul de școlarizare făcut de noi, chiar dacă bugetul nu acoperă ultima lună de salarii. Sigur că reduci din clase, ca să te încadrezi în buget, dar cât reduci, până când pui în pericol procesul de învățământ? Cu argumente solide, Ministerul Finanțelor va da bani pentru perioada neacoperită de buget. Nici nu poți să supraaglomerezi clasele. Acesta a fost raționamentul meu. Din punctul meu de vedere, e aproape imposibil ca fiecare școală să se încadreze în buget. Așa cum este rețeaua, dacă începi să tai, nu mai ai educație. Sigur că ministerul îți cere să tai!", a declarat Petrică Miu, pentru "Cuget Liber".

cititor
15 februarie 2018
ati facut obsesie pentru liceul asta

draga doamna andreea perhaita. anul trecut colegiul tehnic tomis a primit la incadrare o singura clasa a 9-a pe care oricum nu a reusit sa o completere ultima medie si cea mai mare fiind 2. de ce nu s-au mai revoltat atunci? de ce nu ai facut tu atatea articole? anul asta a primit EXACT cat anul trecut. de ce anul asta e asa grav si tragic si anul trecut nu era? nu crezi ca inainte de a face un foileton de articole sa te interesezi de tot si sa nu hastagrezist asa repede? oricum eu zic ca asa in spirit de solidaritate sa va dati sau sa va transferati toti din redactie copii la tomis. ce ziceti?

Ager
15 februarie 2018
Cta

Cred ca cel mai bine era dacă se făcea o comasare la nivelul liceelor tehnologice. Mai multe într-un singur loc. Asa ocupă mult spațiu, cheltuieli mari și totul pentru ce? O altă problema: când spui liceu teoretic te gândești la note mari și rezultate bune la bac. Atunci, liceul Murfatlar cum mai există?

Sprinten
15 februarie 2018
Parere

Cred ca e bine ca planul de scolarizare sa ramana asa. Cine nu isi face planul de scolarizare sa aiba in toamna clase (posturi) mai putine, daca este cazul sa se comaseze (desfiinteze) licee.

Alt cititor pentru cititor
15 februarie 2018
S-a protestat și anul trecut

S-a protestat și anul trecut,dar nu a fost implicata presa.Chiar o rog pe autoarea articolului sa facă o cercetare pe ultimii 15 ani.Repet:profesorii au protestat ani de ani,nu doar acum.Sunt curios daca mai exista puterea presei.

Cetatean
15 februarie 2018
Opinie

Managementul domnului Dumitrascu-director- nu a dat rezultate? Vaii,...pai si ramane fara functie? Nu e nimic, e doamna Dumitrascu inspector!

cititor
15 februarie 2018
pentru alt cititor

insa din pacate tot cu nota 2 cea mai mare s-a intrat la tomis. nu vreau sa stiu care e cea mai mica.... dar draga alt cititor, iti recomand si tie ca si celor de la cugetliber sa iti trimiti copilul sau sa il transferi la tomis. la fel si toti profesorii si personalul angajat sa faca.

Cristian
15 februarie 2018
Mult zgomot pentru nimic...

"Rămâne însă întrebarea cum de o unitate de învățământ din centrul orașului Constanța, cu o tradiție în învățământul tehnologic, a ajuns să fie ocolită de elevi și părinți, fiind ultima pe listă în opțiunile acestora la finalul clasei a VIII-a." Serioooos ??? Făcea cumva parte Liceul 4, înainte de '89,dintre liceele de elită ale Constanței ??? Ciudat... Eu îmi amintesc fix opusul.

erdin
15 februarie 2018
să primim refugiati din siria si irak

Este unica soluție să crească populația țări

cta
15 februarie 2018
daca o fi la fel????

dac s-o ocupa nenea asta la fel cum se ocupa de asociatia de prop.unde este presedinte.cu numele si cu salariu de la prosti ca in rest il vedem o data pe an la sedinta anuala,vai de el liceu!!!

Răspuns la: Opinie
Adăugat de : Cetatean, 15 februarie 2018
Managementul domnului Dumitrascu-director- nu a dat rezultate? Vaii,...pai si ramane fara functie? Nu e nimic, e doamna Dumitrascu inspector!
20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5246 secunde