Conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu:

"Cariera profesională trebuie să fie recunoscută și apreciată la adevărata sa valoare"

661

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, toate facultățile din cadrul Universității "Ovidius" și nu numai au început înscrierile. Peste tot, pe holuri, este forfotă. Peste tot există tineri care își depun dosarele la o facultate, două sau chiar mai multe. Una dintre opțiunile multora a fost și Facultatea de Istorie și Științe Politice.

Tocmai de aceea, l-am întrebat pe decan, conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu, ce noutăți le aduce facultatea viitorilor studenți și masteranzi în anul 2018/2019.

"Facultatea de Istorie și Științe Politice oferă trei programe de licență - Istorie, Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene, precum și două programe de masterat -Relații Internaționale în secolele XIX-XXI. Istorie și diplomație și Antropologie și istorie europeană. Aceste programe oferă posibilitatea unei solide pregătiri teoretice și aplicative, în domeniul științelor umaniste și sociale. Dincolo de aceste aprecieri, ce pot părea formale, se află efortul permanent al cadrelor didactice din cadrul facultății de a asigura viitorilor cursanți competențele necesare în vederea unei cariere publice, fie că vorbim de învățământ, cercetare, administrație publică locală, națională și europeană, diplomație sau presă. Din perspectiva noastră, având în vedere provocările lumii contemporane, acestea sunt domenii fundamentale pentru construcția unei societăți funcționale, după model european. Studenții și masteranzii pot fi încrezători în faptul că, dacă își doresc un parcurs profesional în aceste domenii, vor găsi întregul sprijin necesar în cadrul facultății noastre. A sosit timpul ca și în România, așa cum se întâmplă de multe decenii în spațiul euro-atlantic din care dorim să facem parte, cariera profesională având ca fundament studii socio-umane să fie recunoscută și apreciată la adevărata sa valoare", a declarat, pentru "Cuget Liber", conf.univ.dr. Plopeanu.

Referitor la cifra de școlarizare, aceasta este, în linii mari, similară cu cea a anilor trecuți. Totuși, a crescut numărul de locuri alocat românilor din Republica Moldova și celor din Diaspora, atât la programele de licență cât și la cele de masterat. În plus, candidaților le sunt oferite, în continuare, locuri destinate membrilor comunității rrome. De asemenea, conform reglementărilor ministeriale, au apărut locuri destinate absolvenților de licee din mediul rural, precum și studenților care urmăresc să îmbrățișeze, cu precădere, cariera didactică. Desigur, se adaugă acestor categorii numeroase locuri la forma de învățământ cu taxă.

Întrebat care a fost gradul de promovabilitate al studenților din ultimii ani, decanul a spus că, în general, promovabilitatea se situează la un nivel ridicat, la toate programele facultății.

"Acest lucru demonstrează, pe de o parte, interesul studenților și masteranzilor, pe de altă parte implicarea cadrelor didactice în găsirea celor mai potrivite mijloace pentru dobândirea cunoștințelor și competențelor specifice științelor umaniste și sociale. Tocmai de aceea, posibilitatea de a contribui la îmbogățirea cunoștințelor, formarea de competențe și abilități sociale, explicarea trecutului și prezentului societății, românești sau globale, reprezintă o oportunitate unică pentru toți cei care aleg cariera profesorală", a încheiat decanul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.549 secunde