Biserica "Sfântul Gheorghe" din Constanța, singurul lăcaș de cult din Dobrogea, pictat de Tonitza

773

Articole de la același autor

Biserica "Sfântul Gheorghe" din Constanța se numără printre cele șase biserici pictate de Nicolae Tonitza, fiind penultima din cariera sa de iconar. De altfel, acesta este singurul lăcaș de cult din Dobrogea pictat de maestrul pânzei.

La începutul secolului al XX-lea, edilii Constanței vroiau sa extindă orașul, astfel că au hotărât să construiască o biserică în capătul urbei, în prezent, centrul orașului. În 1915, părintele Paveliu a demarat construcția Bisericii "Sfântul Gheorghe", realizată în stil brâncovenesc. Lucrările au durat, însă, opt ani, din cauza Primului Război Mondial. Alți 12 ani mai târziu, când a poposit Nicolae Tonitza în Constanța, s-a început și pictarea bisericii. Pentru că avea multe lucrări, pictorul și-a luat două ajutoare, pe Constantin Bacalu și Constantin Buiuc.

Opera lor în stil neobizantin a rămas însă neterminată, și asta pentru că Tonitza s-a certat cu discipolii săi, care voiau să împartă banii în mod egal, dar și cu primăria, care nu îl plătea la timp. Astfel că, în 1931, Tonitza pleacă din Constanța după ce a terminat doar pereții interiori. Aceștia au un fond albastru, o nuanță apropiată de celebrul albastru de la Voroneț, de pe care sfinții par să te privească direct în ochi. Pictura a fost restaurată o singură dată, în 1956.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4654 secunde