A "supraviețuit" războiului! Povestea icoanei făcătoare de minuni

801
3

Articole de la același autor

Catedrala Sfinții Apostoli "Petru și Pavel" adăpostește o icoană făcătoare de minuni, reprezentând-o pe Maica Domnului. Nu mulți constănțeni cunosc povestea icoanei, pictate la Sf. Munte Athos și ajunsă la mal de mare în urma visului episcopului Gherontie Nicolau. 


Părintele Eclesiarh Protos. Benedict Georgescu ne-a povestit că icoana Maicii Domnului a fost adusă de la schitul Durău, cu mare procesiune, de către episcopul Gherontie Nicolau: "Icoana făcătoare de minuni a fost pictată la Sf. Munte Athos și îmbrăcată ulterior la Durău cu cheltuiala monahului Coțariu, în metal, în 1935, an în care a și fost adusă la catedrala din Constanța". 


Documentele relatează că sfânta icoană, care se află astăzi la Constanța, a fost adusă de călugărul Coțariu de la muntele Athos și este o copie a icoanei originale a Maicii Domnului cu Pruncul. Și icoana originală are o poveste, care subliniază minunea divină. Potrivit documentelor din arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, icoana Maicii Domnului cu Sfântul Prunc a fost pictată de un călugăr de la muntele Athos, în urmă cu 1400 de ani. Tot ce picta peste zi, noaptea se ștergea. În urma acestor întâmplări, călugărul a ținut post timp de 40 de zile. Minunea s-a petrecut în momentul în care s-a întors în chilia sa și în momentul în care a dat pânza jos de pe sfânta icoană "chipul Maicii Domnului era pictat în întregime, zugrăvit de o Dumnezeiască putere, de însăși Prea Sfânta Fecioara Maria". 


Uimit de această minune, călugărul a anunțat tot soborul Sfântului Munte de cele întâmplate și imediat au început să se facă slujbe înaintea Sfintei Icoane a Maicii Domnului. 


Cum a ajuns icoana la Catedrală 
Călugărul Coțariu, de la mânăstirea Durău din Moldova, aflat în vizită la Sfântul Munte, a luat cu sine o copie a sfintei icoane a Maicii Domnului. Preoții și-au dat seama că și această icoană face minuni, după ce Ghiță Coțariu a avut un vis în care i se spunea să îmbrace sfânta icoană în aur și în argint și să o ducă la malul unei ape. Băiatul și mama au avut același vis, dându-și astfel seama că este poruncă Dumnezeiască. 


Părintele Eclesiarh Protos. Benedict Georgescu a relatat că, în aceeași săptămână, într-un alt oraș, episcopului Gherontie i s-a arătat în vis, să vină la sfânta mănăstirea Durău, să ia sfânta icoană a prea sfintei Maica Domnului și să o ducă la sfânta catedrală din orașul Constanța - "Vreau să apăr Țara Românească pornind de la mare în țară, dar pe drum oprești în toate satele și orașele; pe unde vei trece, să mă cobori în acele locuri și să faci sfeștanie. Să iei mama cu fiul său să ducă sfânta icoană". 


Sfânta icoană a fost așezată într-un vagon regal, iar cuvioșii călugări și cuvioasele maici, precum și mama cu băiatul, așa cum li se spusese în vis, au pornit la drum. Sfânta icoană a Maicii Domnului era oprită prin toate localitățile pe unde trecea și era întâmpinată de autorități, preoți și popor mult, cu lumânări aprinse și se făceau rugăciuni pentru ploaie. 


Odată sosit trenul la Constanța, au început să se tragă salve de tunuri în port, iar în tot orașul băteau clopotele sfintelor biserici. S-au așternut covoare de la gară până la sfânta Catedrală. Sfânta icoană a prea sfintei Maica Domnului a fost coborâtă, iar poporul a îngenunchiat cu lumânări aprinse în mână. Primind un odor prea sfânt și scump, convoiul a început să înainteze în cântări pe strada Traian și s-a întors pe Carol până la sfânta Catedrală. Prea sfânta Maica Domnului din sfânta icoană a fost așezată în pupitrul pe care se află și astăzi în sfânta Catedrală din Constanța, se arată în documente.


Se spune că icoana, având dimensiunile de 1.20/0,94 m, a scăpat neatinsă dintr-un incendiu care a avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A doua salvare a fost săvârșită în timpul bombar-damentului din august 1941, când obiectul de cult a fost găsit în ușa bisericii, și nu în zona unde era așezată de obicei, a mai adăugat Părintele Eclesiarh Protos. Benedict Georgescu. 


Comentează știrea

Elena
23 octombrie 2015
oferta

Cautam colaboratori in cel mai cautat program! Cautam urgent colaboratori pentru activitate part-time. Acesta este cel mai solicitat program de castiguri suplimentare la ora actuala, asa cum puteti observa si din multitudinea de anunturi. Oferim imediat contract de comision si instruire gratuita. Asiguram si indrumare pe tot parcursul activitatii. Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]

Ilie
23 octombrie 2015
Minciuni

Care sunt minunile facute de icoana? Numai mintiti poporul. Daca ati fi citit Biblia,ati fi convins ca nu se face referiri la pupat icoane,marii sau alte persoane.

Ethimologicală
23 octombrie 2015
"Frumusețea" limbii bisericești !

Mare "minune" cu icoanele astea: adună pupăciuni de la pupăcioși, ca cadavrele (sic !) mumificate, ca părticelele etc. etc. Da, nu înțeleg sintagma "făcătoare". ce îi, și, de unde (pro)vine ? Că e "un firesc" al muzicalității, al sonorității bisericești de te doare urechea... Am căutat în dicționarele slavon și grec fundamentul etimologiei lingvistice în biserica ortodoxă română (zisă națională, nu-i așa ?) și n-am găsit ! Vine de la latinescul făcătură ? Că "de făcut" (facies), icoana (sireaca !) face NICA: atârnă (doar) unde-o pui !... Ia să n-o mai "puneți", să vedem, (mai) face minuni ? Sau vă e frică că (sic !) dispar pupăcioșii pupăciunilor ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5305 secunde