A început școala. Examenele naționale sunt tot mai aproape!

383
A început școala. Examenele naționale sunt tot mai aproape! - fotofondainceputscoalaexamene-1549921843.jpg

Articole de la același autor

Școlarii s-au întors în bănci, ieri, după vacanța intersemestrială de o săptămână, și se pregătesc să dea piept cu o perioadă lungă și grea de cursuri și evaluări. Următoarea vacanță este programată abia la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai și va avea două săptămâni.

Conform calendarului anului școlar 2018 – 2019, semestrul al doilea are 16 săptămâni. Vacanța de primăvară începe sâmbătă, 20 aprilie, și se încheie duminică, 5 mai. Cursurile vor mai continua apoi până pe 14 iunie, vacanța mare urmând să fie cuprinsă între 15 iunie și 15 septembrie.

Elevii din clasa a VIII-a vor încheia cursurile cu o săptămână mai devreme, pe 7 iunie, pentru a se pregăti de examen. Prima probă scrisă a Evaluării Naționale 2019, cea la limba și literatura română, va avea loc pe data de 18 iunie. Pe 20 iunie este programată proba la matematică, iar pe 21 iunie cea la limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate pe 25 iunie, până în ora 12.00, procedură urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14.00 - 20.00. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.

Ulterior, în perioada 3 - 7 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile din fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași procedură și absolvenții clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee din alt județ. Verificarea de către părinți și candidați a fișelor, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 - 8 iulie. Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a este programată pentru vineri, 12 iulie. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală de la Evaluarea Națională, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor de gimnaziu, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

E timpul de pus cu burta pe carte!

În ce privește Bacalaureatul 2019, prima sesiune începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 4 iunie și va fi urmată, pe 5 și 6 iunie, de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.


În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 12 - 13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Candidații de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programați pentru susținerea probei digitale în zilele de 7 și 11 iunie.

Prima probă scrisă, cea la limba si literatura română, va avea loc luni, 1 iulie. Proba la limba si literatura maternă este programată marți, 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului și specializării se va desfășura joi, 4 iulie.


Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie, până la ora 12.00, și e urmată de depunerea contestațiilor, până la ora 16. Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 - 31 mai, iar cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se vor încheia vineri, 31 mai.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6006 secunde