1912 - anul reînvierii învățământului normal constănțean

314

Articole de la același autor

Conștientă de necesitatea funcționării unei școli normale de învățători în orașul Constanța, conducerea Ministerului Instrucțiunii și Cultelor ia decizia de a reînvia învățământul normal de aici, prin reînființarea unei asemenea instituții de învățământ sub denumirea de Școala normală de învățători. În vederea bunei funcționări a acesteia, conducerea sus-numitul minister, cu adresa nr. 54731 din 9 august 1912, avea să solicite primarului Constanței, Titus Cănănău, următoarele:


"Domnule Primar, Am onoare a vă aduce la cunoștință că de la 1 septembrie 1912, Ministerul a dispus înființarea în această comună a unei școale normale de învățători, care va funcționa deocamdată cu clasa I-a. Deoarece fondurile de care dispune Ministerul în acest scop, sunt restrânse, avem onoare a vă ruga să binevoiți a dispune ca comuna să contribue cu un sfert la cheltuielile ce se vor face cu procurarea localului și a mobilierului necesar. Vă rog, să binevoiți a ne răspunde de urgență. p. Ministru, (ss) indescifrabil p. Director, (ss) indescifrabil Domnului Primar al Comunei Constanța".


Conform rezoluției primarului, solicitarea avea să fie supusă dezbaterii în Consiliul local care, în ședința din 3 septembrie 1912
"Aprobă în unanimitate ca din budgetul anului curent să contribue Comuna cu suma de lei 2000, pentru care se va deschide un credit extraord. în budgetul ordinar al exercițiului curent, care se acoperă din fondul alocat la art. 116 pentru deschiderea de credite. În budgetul exercițiului viitor 1913/1914, se va înscrie suma necesară egală cu 1/4 din chiria anuală și restul sumei egale cu o pătrime din costul mobilierului".


După cum se observă, măsurile adoptate veneau în sprijinul dezvoltării învățământului normal din orașul nostru. Prin urmare, conducerea Ministerului Instrucțiunii și Cultelor avea să transmită, oficial, mulțumiri membrilor Consiliului local, cu adresa nr. 69859 din 29 septembrie 1912: 
"Domnule Primar, în referire la adresele d-voastre No. 7381 și 7652/912 prin care ne faceți cunoscut că Consiliul Comunal al orașului Constanța a votat pentru școala normală ce s-a înființat în acea localitate, suma de 2000 lei, am onoare a vă încunoștiința că Ministerul vă exprimă mulțumiri.
p. Ministru, (ss) indescifrabil p. Director, (ss) indescifrabil Domnului Primar al Urbei Constanța"
(Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, fond Primăria Constanța, dosar 30/1912, f. 28-29)


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3565 secunde