Un nou muzeu va lua naștere în județul Constanța - Complexul Neolitic Hamangia

1017
Un nou muzeu va lua naștere în județul Constanța - Complexul Neolitic Hamangia - hamangia-1436546304.jpg

Articole de la același autor

Românii și bulgarii doresc să creeze și să promoveze un produs turistic comun, care să valorifice moștenirea culturală a civilizației Hamangia (prima civilizație din Europa Veche), prezentă atât în zona Shabla (Durankulak), cât și în orașul Cernavodă (Dealul Sofia).

Partenerii orașului Cernavodă în derularea acestui proiect sunt municipalitatea Shabla din Bulgaria, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Institutul European pentru Turism Cultural "Eureka" din Dobrich, Bulgaria.

Proiectul permite investiții pentru crearea acestui produs turistic atât în Shabla, cât și în Cernavodă. Valoarea totală eligibilă nerambursabilă a proiectului poate să urce la 6 milioane de euro, iar cofinanțarea orașului Cernavodă va fi de 2% din valoarea totală a investiției.

Astfel, investiția europeană va permite orașului Cernavodă reabilitarea a două clădiri ruină din localitate (Leagănul de copii de pe strada 24 ianuarie și fostul atelier de pielărie din centrul orașului) și transformarea acestora în Complexul Neolitic Hamangia. Componenta de investiție a orașului Cernavodă vizează înființarea Muzeului Hamangia, care va avea două centre. Primul Centru Hamangia (fostul Leagăn de copii de pe strada 24 ianuarie) va valorifica numeroasele vestigii descoperite în zona Dobrogei, va găzdui nume-roase expoziții permanente care vor reflecta viața cotidiană din perioada Hamangia, iar Gânditorul și Femeia șezând vor avea un spațiu dedicat. Muzeul va deține un parc arheologic, suprafața destinată întregului centru fiind de peste 1.500 metri pătrați.

Cel de-al doilea centru va fi Atelierul Gânditorul (fostul atelier de pielărie din centrul localității), destinat activităților de prelucrare a lutului și confecționare a unor obiecte care vor reconstitui modele neolitice.

Cernavodă se va afla pe harta destinațiilor turistice

Aceste activități vor reînvia neoliticul cernăvodean și vor promova protocultura din zona Hamangia. Proiectul este pregătit pentru depunerea la finanțare, va avea o durată de implementare de trei ani și face parte din strategia de promovare turistică a orașului Cernavodă.

Orașul Cernavodă deține două parteneriate de promovare turistică prin fonduri europene cu vecinii bulgari. Cel de-al doilea proiect vizează un parteneriat cu localitatea Silistra din Bulgaria, care vizează promovarea turismului pe dealurile dunărene - valorificarea durabilă transfrontalieră a moștenirii naturale și culturale din Cernavodă și Silistra. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.513 secunde