Morminte vechi de peste 1.700 de ani, descoperite în centrul Constanței

5766
1

Articole de la același autor

Arheologii constănțeni au descoperit pe strada Oborului o parte a unei necropole a cetății Tomis, din perioada romană. Obiectele găsite în cele 11 morminte datează din secolele II - III d. Hr. Specialiștii spun că cercetarea la șantierul arheologic va continua

încă o săptămână.

Arheologii au început săpăturile la începutul lunii septembrie. Colectivul de cercetare este format din dr. Constantin Chera, responsabil științific și arheolog Octavian Mitroi.

Arheologul Octavian Mitroi de la Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Constanța ne-a declarat că, până în prezent, toate mormintele cercetate au avut inventar funerar, alcătuit din vase de sticlă, opaițe și cănițe ceramice.

"De-a lungul celor două săptămâni de cercetare, am descoperit într-un mormânt de femeie, în zona gâtului, mărgele de sticlă înșirate pe sârmă de bronz, actualmente corodată. În mormântul unui copil pe lângă un vas de sticlă, opaiț și o căniță ceramică a fost găsit și un strigiliu de fier (un fel de cuțit foarte curbat, neascuțit, folosit pentru toaleta femeilor și bărbaților)", a spus arheolo-gul.

Mitroi a subliniat că romanii nu cunoșteau săpunul, deși erau foarte curați, se frecau pe corp cu un amestec de uleiuri parfumate și nisip, practic se sablau, și la final îndepărtau acest amestec cu strigiliul. "Tocmai din acest motiv era puternic curbat pentru a se mula pe rotunjimile naturale ale corpului uman," a precizat Mitroi.

Specialiștii susțin că nu este prima oară când sunt descoperite asemenea strigilii în morminte. Arheologul a subliniat că, odată cu săpăturile de pe strada Oborului s-a descoperit un mormânt de incinerație. Mai mult, într-un alt mormânt, arheologii au găsit și o mo-nedă de bronz în zona craniului. Este vorba de obolul lui Charon cu care defunctul fusese îngropat pentru a plăti vama luntrașului la trecerea în lumea de dincolo.

În mitologia greacă, Charon este luntrașul lui Hades în Infern (lumea sub-pământeană). El îi trecea pe cei proaspăt morți peste râul Acheron, dacă își puteau plăti călătoria. În Grecia Antică, cada-vrelor le era adesea pusă o monedă (un obol până la trei oboli), în gură pentru a putea plăti călătoria. De altfel, este o moștenire păgână regăsită și astăzi în obiceiurile funerare creștine.

Arheologilor constănțeni le-au mai rămas trei morminte de cercetat. Au la dispoziție încă o săptămână pentru că peste câteva zile vor închide șantierul.

Tot materialul mobil va fi adunat și triat, ambalat și trimis la laboratorul de restaurare al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Comentează știrea

Cosmin
17 septembrie 2015
Selectam dezvoltatori pentru piata globala.

-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6244 secunde