Medicul de gardă

Boala zgârieturii de pisică

340

Articole de la același autor

"Am o fetiță de patru ani, care s-a ata-șat foarte tare de puiul de pisică primit cadou anul trecut. Înainte de sărbători am observat că a zgâriat-o, s-au jucat prea mult, cred că a enervat-o. N-am dat importanță, a mai zgâriat-o și altădată. E periculoasă zgârietura de pisică sau e ceva trecător? Ce unguent îmi recomandă medicul?" - Costina Arsăvoicu.


v v v

Doamnă Arsăvoicu, dr. Kati Blacioti, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, apreciază că ar putea fi vorba despre așa-zisa boală a zgârieturii de pisică - o infecție bacteriană care duce la umflarea nodulilor limfatici. "Bartonella henselae", căci așa se numește bacteria care cauzează boala, se găsește peste tot în lume. În majoritatea cazurilor, boala apare când o persoană este mușcată, zgâriată sau linsă de un pui de pisică sau de o pisică adultă. S-a ajuns la concluzia că aproape jumătate din pisici pot avea această infecție pe parcursul vieții, însă cele mai predispuse să o contacteze sunt animalele mai mici de un an, cum s-a întâmplat și în cazul de față.

Măsuri de prim ajutor

Când copilul este zgâriat de pisică sau orice animal de companie, se recomandă spălarea imediată a zonei afectate cu apă și săpun, pentru a evita inflamația nodulilor. Ar fi de prisos să mai spunem că toate animalele de companie trebuie deparazitate periodic pentru reducerea riscului transmiterii unei infecții. Pe de altă parte, copiii trebuie educați astfel încât să se opreacă din joc dacă animalul dă semne de enervare, întrucât acesta este mo-mentul când pot fi mușcați sau zgâriați. De asemenea, pentru a diminua inflamația nodulilor pot fi aplicate comprese calde, umede sau îi pot fi administrate copilului medicamentele prescrise de medic. Așadar, dacă la câteva zile după ce a fost mușcat, copilul prezintă o pustulă ca acelea provocate de insecte (pielea poate deveni caldă, roșiatică, foarte rar nodulii se pot infecta), chiar dacă leziunea nu provoacă durere, se impune prezentarea la medic. De regulă, la cei mai mulți copii, nodulii limfatici umflați sunt principa-lele simptome ale bolii, iar boala este de obicei ușoară. Dacă pacienții acuză febră, stare de oboseală, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, dureri în gât, erupții cutanate și o stare generală de boală, trebuie duși urgent la medic. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Pisica, "dușmanul" gravidei
Pagina a fost generata in 0.5029 secunde