Zi lungă de târguieli la summitul Uniunii Europene privind bugetul

220
Zi lungă de târguieli la summitul Uniunii Europene privind bugetul - zilunga-1582319450.jpg

Articole recomandate

Liderii europeni și-au afișat, joi, divergențele la summitul special consacrat bugetului UE pe următorii șapte ani, lăsând să se întrevadă discuții dificile și lungi care fac ca un acord în cadrul acestei reuniuni extraordinare să pară incert, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Există un drum pentru a ajunge la un acord în timpul acestui summit dacă toată lumea arată dorință de compromis și ambiție. Acest drum poate dura câteva ore, câteva nopți, câteva zile. Sunt gata", a dat asigurări președintele francez Emmanuel Macron. 
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a atras atenția că există divergențe majore care vor trebui să fie depășite. "Germania nu este mulțumită de situația actuală", a subliniat ea, "pentru că echilibrul între contributorii neți nu a fost încă negociat corect". 


După întâlniri în doi sau în trei, în special cu Angela Merkel și Emmanuel Macron, președintele Consiliului European, Charles Michel, a deschis summitul printr-o masă rotundă. 


"Toată lumea este destul de concentrată asupra situației sale naționale", a declarat o sursă diplomatică, după ce o bună parte dintre lideri au luat cuvântul, evocând o "sesiune terapeutică", unde fiecare își prezintă punctul de vedere. 


În urmă cu șapte ani, au fost necesare două summit-uri pentru a încheia negocierile privind bugetul multianual. 
"Vom vedea dacă terminăm în această săptămână sau va trebui să continuăm mai târziu", a comentat cu prudență prim-ministrul finlandez Sanna Marin. 


La rândul său, președintele Parlamentului European, David Sassoli, venit să ia cuvântul în deschiderea summitului, nu a ezitat să le reamintească liderilor UE că propunerea lui Charles Michel este inacceptabilă și nu va fi votată de PE. 
Potrivit unor surse diplomatice, echipa lui Charles Michel ar putea prezenta o nouă propunere cu cifre la finalul mesei rotunde și după noi întâlniri bilaterale cu liderii statelor. 


Mai multe țări, printre care și Germania, vor o repartizare a resurselor mai favorabilă noilor priorități, precum cercetarea, apărarea, protecția frontierelor externe. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6211 secunde