Ursula von der Leyen, în Etiopia, la prima sa vizită în afara UE

143
Ursula von der Leyen, în Etiopia, la prima sa vizită în afara UE - ursulavonderleyen-1575719943.jpg

Articole recomandate

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a început sâmbătă în Etiopia prima sa vizită în afara UE după preluarea oficială a conducerii CE, relatează AFP. Pe agenda vizitei se află probleme legate de migrație și sprijinul pentru operațiunile de securitate ale Africii.


Von der Leyen a sosit sâmbătă dimineață la Addis Abeba. Ea s-a deplasat imediat la cartierul general al Uniunii Africane (UA) pentru a se întâlni acolo cu președintele Comisiei UA, Moussa Faki Mahamat.


Ursula von der Leyen urmează să aibă apoi o întâlnire cu premierul etiopian Abiy Ahmed, care va primi marți la Oslo premiul Nobel pentru pace. Cei doi oficiali au în programul discuțiilor sprijinul pe care îl poate acorda UE Etiopiei, care se pregătește de alegeri generale în mai 2020, relatează Agerpres.


UE este principalul partener comercial al Africii și prima sa sursă de investiții și de ajutor în dezvoltare.


Dar cele două părți au întâmpinat dificultăți în ultimii ani în limitarea numărului migranților africani care s-au îndreptat spre Europa, utilizând periculoase rute maritime.


În această săptămână, cel puțin 62 de migranți africani s-au înecat în largul Mauritaniei, încercând să ajungă în Europa, în cel mai grav naufragiu din 2019 pe ruta migrațiilor de pe coasta Atlanticului.


Liderii europeni și africani sunt hotărâți să găsească soluții cauzelor profunde ale imigrației, precum sărăcia.


UE a acordat întotdeauna un sprijin fervent operațiunilor de pace și de securitate inițiate de UA.


Mecanismul de sprijinire a păcii pentru Africa, stabilit în 2004, a permis alocarea a 2,7 miliarde de euro pentru operațiunile de pace și de securitate pe continent, destinate pentru 14 intervenții sub mandat african în 18 țări.


Cu toate acestea, Europa a informat că dorește să sisteze plata salariilor pentru trupele africane în unele locuri precum Somalia, unde UE este principalul partener financiar al forței UE pe teren, Amisom.


UA, la rândul său, reușește să obțină cu greu de la statele membre vărsarea unei taxe de 0,2% la importuri destinată să permită asigurarea independenței sale financiare, o inițiativă susținută încă de UE.


După întâlnirile sale cu Faki și Abiy, Von der Leyen, prima femeie la conducerea UE, urmează să se întâlnească cu președinta etiopiană Sahle-Worke Zewde, de asemenea prima femeie aflată în această funcție.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6896 secunde