Premierul italian Giuseppe Conte:

"Uniunea Europeană trebuie să fie mai ambițioasă, unită și curajoasă"

313

Articole recomandate

Șeful guvernului italian Giuseppe Conte a îndemnat, vineri, Uniunea Europeană să fie mai ambițioasă, unită și curajoasă în fața epidemiei de Covid-19, într-un răspuns adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Este momentul să dăm dovadă de mai multă ambiție, de mai multă unitate și curaj", a scris Giuseppe Conte, într-un articol pentru "La Repubblica", ziar care a publicat, joi, un articol al Ursulei von der Leyen.

În articolul său, președinta Comisiei Europene prezenta scuze Italiei, recunoscând că "astăzi, Europa se mobilizează alături de Italia, dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel". "Trebuie să recunoaștem că, în primele zile ale crizei, confruntați cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulți s-au gândit doar la propriile probleme de acasă", a mai scris Von der Leyen.

"Trebuie să efectuăm un salt calitativ care ar permite calificarea drept uniune politică și socială, nu doar economică", a subliniat la rândul său Conte. "Solidaritatea trebuie să fie cerneala cu care scriem această pagină de istorie", a continuat șeful guvernului italian.

Calificând drept pozitiv proiectul de "a aloca până la 100 miliarde de euro țărilor cele mai afectate, începând cu Italia, pentru a compensa scăderea veniturilor celor care au un program de lucru mai scurt", proiect evocat de președinta Comisiei, Conte a apreciat că "trebuie mers dincolo" de această cifră.

Conte a evocat din nou "coronabondurile" pe care el preferă să le numească "European recovery bonds" (obligațiuni europene pentru relansare și reconstrucție), necesare, potrivit lui, pentru "a finanța eforturile extraordinare pe care Europa va trebui să le desfășoare pentru a-și reconstrui țesutul economic și social".

El a reiterat că nu se pune problema de a împărți datoria veche a țărilor vizate, Italia având a doua cea mai mare rată de îndatorare din UE după Grecia, nici măcar "ca cetățenii unor țări să plătească chiar și un singur euro în plus pentru viitoarea datorie a altor țări".

Aceste obligațiuni europene ar trebui, potrivit lui Conte, să permită în schimb "utilizarea pe deplin a adevăratei «puteri de foc» a familiei europene" pentru a da naștere "unui program comun și a împărți susținerea și relansarea economiei noastre, în vederea asigurării unui viitor demn pentru familii, întreprinderi, angajați și toți copiii noștri". 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5346 secunde